Читај ми

ПОТПИСИВАЊЕ ПОТВРДЕ ПОСВЕЋЕНОСТИ ГРАДА ЗА ИЗРАДУ АКЦИОНОГ ПЛАНА „ЗЕЛЕНИ ГРАД“ И ПИСМА О НАМЕРАМА ЗА ОБНОВУ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ „СПЕНСА“

Петак, 23. август 2019. године

11.30 часова
Свечана сала Градске куће
Трг слободе бр. 1

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић потписаће Потврду посвећености Града за израду Акционог плана „Зелени град“ у присуству директорке за Западни Балкан Европске банке за обнову и развој Зузане Харгитаи. Тиме Град Нови Сад потврђује интересовање и посвећеност да изради тај Акциони план, а као део обавеза Града, биће покренут инвестициони пројекат у једној од следећих области: зграде са ниским нивоом угљеника и климатском отпорношћу, вода и отпадне воде, чврсти отпад, градски превоз, комунални енергетски системи (даљинско грејање/хлађење), улична расвета и инфраструктура обновљивих извора енергије.

Такође, том приликом градоначелник Вучевић ће потписати и Писмо о намерама чиме ће се исказати заинтересованост Града Новог Сада за сарадњу са Европском банком за реконструкцију и развој у погледу обезбеђивања финансирања Града и/или „ESCO“ компаније за обнављање енергетске ефикасности Спортског и пословног центра Војводина („СПЕНС“).

Наиме, ЕБРД је пристала да финансира и управља консултантским услугама за подршку СПЕНС-у у ажурирању извршене процене капиталних инвестиција и развоју студије изводљивости разрађујући у више детаља различите могућности енергетске ефикасности, као и обнове у циљу уштеде воде, те процени најефикаснијег механизма финансирања за подршку обнављања СПЕНС-а. По завршетку консултантског задатка, Град ће наставити разговоре са ЕБРД-ом, како би обезбедио финансирање у сврху имплементације пројекта.

Нови Сад, 22. август 2019. године