Читај ми

ПOСТАВЉЕН АЕД АПАРАТ У АПЕЛАЦИОНОМ СУДУ

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ присуствовао је постављању првог од шест аутоматских екстерних дефибрилатора у холу Апелационог суда, а у оквиру кампање за постављање АЕД апарата и обуку запослених у јавним установама Града Новог Сада.

- Постављање аутоматских екстерних дефибрилатора на јавним местима је веома важно јер омогућава хитно реаговање, на лицу места и на тај начин смањује проценат смртности због застоја срчаних функција - изјавио је члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ и додао да ће Град Нови Сад и следеће године наставити са постављањем ових апарата на свим местима где постоји велика фереквенција људи.

Директор Завода за хитну медицинску помоћ, Нови Сад др Ненад Арацки објаснио је да пројекат подразумева обуку запослених који би руковали овим апаратом али и обуку спасиоца из мера основне животне потпоре, а сам апарат је тако конципиран да сарджи и гласовне и писане инструкције, које воде спасиоца кроз поступке реанимације.

За набавку апарата Град Нови Сад је издвојио средства у износу од 1.500 000 динара, а обуку ће проћи око 40 запослених. Ова кампања је наставак пројекта "Моје срце у твојим рукама" у оквиру ког су постављени дефибрилатори у Железничкој станици, на Штранду, у Градској кући и на СПЕНС-у а купљена су и два апарата које користе медицински техничари Завода за хитну медицинску помоћ.

Нови Сад, 7. децембар 2011. године