Čitaj mi

POSTAVLJEN AUTOMATSKI EKSTERNI DEFIBRILATOR U APELACIONOM SUDU

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj prisustvovao je postavljanju prvog od šest automatskih eksternih defibrilatora u holu Apelacionog suda, a u okviru kampanje za postavljanje AED aparata i obuku zaposlenih u javnim ustanovama Grada Novog Sada.

- Postavljanje automatskih eksternih defibrilatora na javnim mestima je veoma važno jer omogućava hitno reagovanje, na licu mesta i na taj način smanjuje procenat smrtnosti zbog zastoja srčanih funkcija - izjavio je član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj i dodao da će Grad Novi Sad i sledeće godine nastaviti sa postavljanjem ovih aparata na svim mestima gde postoji velika ferekvencija ljudi.

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, Novi Sad dr Nenad Aracki objasnio je da projekat podrazumeva obuku zaposlenih koji bi rukovali ovim aparatom ali i obuku spasioca iz mera osnovne životne potpore, a sam aparat je tako koncipiran da sardži i glasovne i pisane instrukcije, koje vode spasioca kroz postupke reanimacije.

Za nabavku aparata Grad Novi Sad je izdvojio sredstva u iznosu od 1.500 000 dinara, a obuku će proći oko 40 zaposlenih. Ova kampanja je nastavak projekta "Moje srce u tvojim rukama" u okviru kog su postavljeni defibrilatori u Železničkoj stanici, na Štrandu, u Gradskoj kući i na SPENS-u a kupljena su i dva aparata koje koriste medicinski tehničari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Novi Sad, 7. decembar 2011. godine