Читај ми

ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА КОВИД БОЛНИЦЕ У НОВОМ САДУ

Предсeдник Републике Србије Александар Вучић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, министар здравља Златибор Лончар и министар одбране Небојша Стефановић положили су камен темељац за изградњу Ковид болнице у Новом Саду.

- Да нам је неко рекао пре годину дана да ће се градити болница у Новом Саду и да ће да буде завршена почетком јесени, не бисмо поверовали. Ова инвестиција је гарант наше будућности и наш џокер у броби против Ковида 19. У Новом Саду је потпуно другачија ситуација у односу на прво полувреме, када смо губили фабрике, нисмо инвестирали у болнице и домове здравља. То је заслуга снаге државе Србије и победа свих грађана. Од данас овај део Србије ће бити много бољи, јер нема напретка, ако немамо здраве људе. Велико хвала у име грађана Новог Сада председнику Републике на подршци, и као што се види снажно лидерство покреће институције и људе. Ми ћемо са наше стране учинити све да пројекат буде готов у задатим роковима. Од данас мењамо амбијент овог дела Петроварадина и Сремске Каменице, где ће парцеле бити неупоредиво скупље, јер стиже комплетна комунална инфраструктура и следи потпуни препород – нагласио је Милош Вучевић.

Председник Александар Вучић истакао је да пола века није било фабрике у Новом Саду, а да су у последњих неколико година у тај град дошли Лир, Аптив, Бош, Континентал, Нидек и Берикалебо.

- Запослили смо хиљaде људи и показали да је Нови Сад одлично место за инвестиције, и то смо сви заједно урадили. Посебно сам поносан на болнице које градимо по Србији. Модернизација Клиничког центра Војводине кошта 50 милиона евра, а само опрема је вредна 18, 19 милиона евра. Да нисмо имали Батајничку болницу са 1000 кревета, имали бисмо слике као у Индији. Захваљујући градитељима који раде и по киши и највећем сунцу, ова болница биће завршена до 1. септембра. У целој Војводини има 170 кревета интензивне неге, а овде ће бити 220 кревета интензивне неге, дакле 56 посто укупних капацитета. У овом тренутку преко два милиона људи примило је бар једну дозу вакцине, а милион и 400 000 вакцинисано је другом дозом. Потребно је још много више људи да прими вакцину, јер тако се исказује одговорност према себи и другима. Нема несташице вакцина и треба да сачувамо животе. У 95 посто случајева вакцинисаних који се заразе, нема најтежих последица Ковида – рекао је председник Вучић.

Игор Мировић подсетио је на то да су у току и радови на изградњи Б и Ц блока Клиничког центра Војводине, као и Каменице три, а да се Ковид болница гради на 19,5 хиљада квадратних метара, и да ће завршетком те инвестиције бити удвостручен број места интензивне јединице система здравствене заштите.

Нови Сад, 28. април 2021. године