Čitaj mi

POČELA IZGRADNјA KOVID BOLNICE U NOVOM SADU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministar zdravlјa Zlatibor Lončar i ministar odbrane Nebojša Stefanović položili su kamen temelјac za izgradnju Kovid bolnice u Novom Sadu.

- Da nam je neko rekao pre godinu dana da će se graditi bolnica u Novom Sadu i da će da bude završena početkom jeseni, ne bismo poverovali. Ova investicija je garant naše budućnosti i naš džoker u brobi protiv Kovida 19. U Novom Sadu je potpuno drugačija situacija u odnosu na prvo poluvreme, kada smo gubili fabrike, nismo investirali u bolnice i domove zdravlјa. To je zasluga snage države Srbije i pobeda svih građana. Od danas ovaj deo Srbije će biti mnogo bolјi, jer nema napretka, ako nemamo zdrave lјude. Veliko hvala u ime građana Novog Sada predsedniku Republike na podršci, i kao što se vidi snažno liderstvo pokreće institucije i lјude. Mi ćemo sa naše strane učiniti sve da projekat bude gotov u zadatim rokovima. Od danas menjamo ambijent ovog dela Petrovaradina i Sremske Kamenice, gde će parcele biti neuporedivo skuplјe, jer stiže kompletna komunalna infrastruktura i sledi potpuni preporod – naglasio je Miloš Vučević.

Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da pola veka nije bilo fabrike u Novom Sadu, a da su u poslednjih nekoliko godina u taj grad došli Lir, Aptiv, Boš, Kontinental, Nidek i Berikalebo.

- Zaposlili smo hilјade lјudi i pokazali da je Novi Sad odlično mesto za investicije, i to smo svi zajedno uradili. Posebno sam ponosan na bolnice koje gradimo po Srbiji. Modernizacija Kliničkog centra Vojvodine košta 50 miliona evra, a samo oprema je vredna 18, 19 miliona evra. Da nismo imali Batajničku bolnicu sa 1000 kreveta, imali bismo slike kao u Indiji. Zahvalјujući graditelјima koji rade i po kiši i najvećem suncu, ova bolnica biće završena do 1. septembra. U celoj Vojvodini ima 170 kreveta intenzivne nege, a ovde će biti 220 kreveta intenzivne nege, dakle 56 posto ukupnih kapaciteta. U ovom trenutku preko dva miliona lјudi primilo je bar jednu dozu vakcine, a milion i 400 000 vakcinisano je drugom dozom. Potrebno je još mnogo više lјudi da primi vakcinu, jer tako se iskazuje odgovornost prema sebi i drugima. Nema nestašice vakcina i treba da sačuvamo živote. U 95 posto slučajeva vakcinisanih koji se zaraze, nema najtežih posledica Kovida – rekao je predsednik Vučić.

Igor Mirović podsetio je na to da su u toku i radovi na izgradnji B i C bloka Kliničkog centra Vojvodine, kao i Kamenice tri, a da se Kovid bolnica gradi na 19,5 hilјada kvadratnih metara, i da će završetkom te investicije biti udvostručen broj mesta intenzivne jedinice sistema zdravstvene zaštite.

Novi Sad, 28. april 2021. godine