Читај ми

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ВОЈВОДИ ПЕТРУ БОЈОВИЋУ

Члан Градског већа за културу Далибор Рожић присуствовао је отварању изложбе „Војвода Петар Бојовић - живот и победе“ која је постављена у Културном центру поводом обележавања стогодишњице ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и уласка српске војске у Нови Сад.

- Данас је велики дан за наш град, данас обележавамо 100 година од ослобођења Новог Сада у Првом светском рату, 100 година од уласка српске војске у град и 100 година од када су војници мајора Бугарског донели слободу и мир нашем граду. Због тога је веома важно да ми данас причамо о слободи и ценимо мир, свесни наше обавезе да обележавањем важних датума у нашој историји доприносимо свеобухватном сагледавању историјских процеса, јер укупност историјских процеса учинили су да данас будемо оно што јесмо, имајући у виду да је историја део индентитета, како нације тако и појединца- рекао је Далибор Рожић.

Он је такође додао да су ослобођење Новог Сада у Првом светском рату и присаједињење ових простора ондашњој Краљевини Србији кључни и преломни моменти у развоју нашег града, као административног, политичког и културног центра.

Сви заинтересовани грађани могу да посете изложбу до 17. новембра 2018. године у Културном центру Новог Сада на Трибини младих. Након отварања изложбе у великој сали Културног центра публика је имала прилику да премијерно погледа документарно-играни филм „Ослобођење Новог Сада 1918“ који је снимљен према књизи др Слободана Бјелице у продукцији Новосадске телевизије, а по сценарију и режији Огњена Петковића. 

Нови Сад, 9. новембар 2018. године

.