Čitaj mi

OTVORENA IZLOŽBA POSVEĆENA VOJVODI PETRU BOJOVIĆU

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić prisustvovao je otvaranju izložbe „Vojvoda Petar Bojović - život i pobede“ koja je postavlјena u Kulturnom centru povodom obeležavanja stogodišnjice oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu i ulaska srpske vojske u Novi Sad.

- Danas je veliki dan za naš grad, danas obeležavamo 100 godina od oslobođenja Novog Sada u Prvom svetskom ratu, 100 godina od ulaska srpske vojske u grad i 100 godina od kada su vojnici majora Bugarskog doneli slobodu i mir našem gradu. Zbog toga je veoma važno da mi danas pričamo o slobodi i cenimo mir, svesni naše obaveze da obeležavanjem važnih datuma u našoj istoriji doprinosimo sveobuhvatnom sagledavanju istorijskih procesa, jer ukupnost istorijskih procesa učinili su da danas budemo ono što jesmo, imajući u vidu da je istorija deo indentiteta, kako nacije tako i pojedinca- rekao je Dalibor Rožić.

On je takođe dodao da su oslobođenje Novog Sada u Prvom svetskom ratu i prisajedinjenje ovih prostora ondašnjoj Kralјevini Srbiji klјučni i prelomni momenti u razvoju našeg grada, kao administrativnog, političkog i kulturnog centra.

Svi zainteresovani građani mogu da posete izložbu do 17. novembra 2018. godine u Kulturnom centru Novog Sada na Tribini mladih. Nakon otvaranja izložbe u velikoj sali Kulturnog centra publika je imala priliku da premijerno pogleda dokumentarno-igrani film „Oslobođenje Novog Sada 1918“ koji je snimlјen prema knjizi dr Slobodana Bjelice u produkciji Novosadske televizije, a po scenariju i režiji Ognjena Petkovića. 

Novi Sad, 9. novembar 2018. godine

.