Читај ми

НОВОСАДСКИ ДЕЧЈИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР ПОЧЕО СА РАДОМ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствоваo je отварању Новосадског дечјег културног центра у Радничкој улици бр. 20. To је најмлађа установа културе, чији је оснивач Град Нови Сад. Установа је почела са радом у мају 2019. године, a у својој пракси ослањаћe се на програме реализоване у оквиру Манифестације културе и образовања деце „Распустилиште“ која има традицију дугу преко 35 година у граду. Приликом отварања присутнима се обратила и в.д. директора НСДКЦ Александра Лукић, а наступили су Хор ОШ “Петефи Шандор” и „Мали бенд До Ре Ми”.

- Веома сам поносан на све људе који су учествовали у формирању овог културног центра посвећеног најмлађим Новосађанима. Сада ћемо имати континуитет у дешавањима за најмлађе, који ће током целе године уживати у богатим садржајима, поред разноврсних програма и манифестација током распуста. Ово је инвестиција, пре свега у нашу будућност, у нашу децу, која ће на адреси НСДКЦ имати модерно опремљен галеријски простор, ликовни атеље, учионице, мултифункционалну спортску халу и све оно што је неопходно да клинци имају најбоље услове за учење, рад, дружење и уживање. Адаптирано је 600 квадратних метара, радови су финансирани из буџета Града са 20 милиона динара, а извело их је ЈКП „Стан“. За нас је то веома значајна симболика, јер је то предузеће било у великим проблемима, а данас је у стању да ради и позитивно послује. Ово је и још једна Културна станица у граду као део пројекта ЕПК2021. Некада је Нови Сад имао само један културни центар у центру града, а сада их имамо у Футогу, Кисачу, Руменки, затим Културне станице „Еђшег“ и „Свилара“, а ради се и на отварању нове културне станице „Најлон“ која ће покривати Клису и Слану бару. С обзиром на то да ћемо радити и једну на Новом насељу и реконструисати Културни центар „Петефи Шандор“ на Телепу, сматрам да ћемо брзо доћи до девет културних станица на територији града - рекао је градоначелник Милош Вучевић и позвао најмлађе Новосађане да  заједно са родитељима, учитељима или наставницима посете Новосадски дечји културни центар.

Директорка НСДКЦ Александра Лукић истакла је да је циљ био да деца од најмлађег узраста развију потребу за културом и створе перманентну навику за похађање културних активности.

- Ово је најновија градска установа културе која је посвећена деци најмлађег узраста, као и  младима који завршавају средњу школу. У овом простору ће запослени и ангажовани сарадници своје активности темељити на дугогодишњем раду са најмлађима и на богатом искуству - рекла је Александра Лукић.

Радови на адаптацији простора за потребе нове градске културне установе почели су почетком јула и од данас ће у том простору за децу и младе бити организоване бројне активности. Предвиђен је програм састављен од музичких и филмских фестивала, програма културе, ликовних и драмских радионица, дечјих изложби, драмског студија, позоришних представа и савременог циркуса. Функционисање Новосадског дечјег културног центра реализоваће се кроз две врсте програма. Први је сарадња с новосадским предшколским установама и основним школама, у оквиру које ће деца имати прилику да организовано долазе на програме, а друга су активности на које ће деца долазити с родитељима.

Нови Сад, 27. новембар 2019. године