Čitaj mi

NOVOSADSKI DEČJI KULTURNI CENTAR POČEO SA RADOM

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević prisustvovao je otvaranju Novosadskog dečjeg kulturnog centra u Radničkoj ulici br. 20. To je najmlađa ustanova kulture, čiji je osnivač Grad Novi Sad. Ustanova je počela sa radom u maju 2019. godine, a u svojoj praksi oslanjaće se na programe realizovane u okviru Manifestacije kulture i obrazovanja dece „Raspustilište“ koja ima tradiciju dugu preko 35 godina u gradu. Prilikom otvaranja prisutnima se obratila i v.d. direktora NSDKC Aleksandra Lukić, a nastupili su Hor OŠ “Petefi Šandor” i „Mali bend Do Re Mi”.

- Veoma sam ponosan na sve lјude koji su učestvovali u formiranju ovog kulturnog centra posvećenog najmlađim Novosađanima. Sada ćemo imati kontinuitet u dešavanjima za najmlađe, koji će tokom cele godine uživati u bogatim sadržajima, pored raznovrsnih programa i manifestacija tokom raspusta. Ovo je investicija, pre svega u našu budućnost, u našu decu, koja će na adresi NSDKC imati moderno opremlјen galerijski prostor, likovni atelјe, učionice, multifunkcionalnu sportsku halu i sve ono što je neophodno da klinci imaju najbolјe uslove za učenje, rad, druženje i uživanje. Adaptirano je 600 kvadratnih metara, radovi su finansirani iz budžeta Grada sa 20 miliona dinara, a izvelo ih je JKP „Stan“. Za nas je to veoma značajna simbolika, jer je to preduzeće bilo u velikim problemima, a danas je u stanju da radi i pozitivno posluje. Ovo je i još jedna Kulturna stanica u gradu kao deo projekta EPK2021. Nekada je Novi Sad imao samo jedan kulturni centar u centru grada, a sada ih imamo u Futogu, Kisaču, Rumenki, zatim Kulturne stanice „Eđšeg“ i „Svilara“, a radi se i na otvaranju nove kulturne stanice „Najlon“ koja će pokrivati Klisu i Slanu baru. S obzirom na to da ćemo raditi i jednu na Novom naselјu i rekonstruisati Kulturni centar „Petefi Šandor“ na Telepu, smatram da ćemo brzo doći do devet kulturnih stanica na teritoriji grada - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i pozvao najmlađe Novosađane da  zajedno sa roditelјima, učitelјima ili nastavnicima posete Novosadski dečji kulturni centar.

Direktorka NSDKC Aleksandra Lukić istakla je da je cilј bio da deca od najmlađeg uzrasta razviju potrebu za kulturom i stvore permanentnu naviku za pohađanje kulturnih aktivnosti.

- Ovo je najnovija gradska ustanova kulture koja je posvećena deci najmlađeg uzrasta, kao i  mladima koji završavaju srednju školu. U ovom prostoru će zaposleni i angažovani saradnici svoje aktivnosti temelјiti na dugogodišnjem radu sa najmlađima i na bogatom iskustvu - rekla je Aleksandra Lukić.

Radovi na adaptaciji prostora za potrebe nove gradske kulturne ustanove počeli su početkom jula i od danas će u tom prostoru za decu i mlade biti organizovane brojne aktivnosti. Predviđen je program sastavlјen od muzičkih i filmskih festivala, programa kulture, likovnih i dramskih radionica, dečjih izložbi, dramskog studija, pozorišnih predstava i savremenog cirkusa. Funkcionisanje Novosadskog dečjeg kulturnog centra realizovaće se kroz dve vrste programa. Prvi je saradnja s novosadskim predškolskim ustanovama i osnovnim školama, u okviru koje će deca imati priliku da organizovano dolaze na programe, a druga su aktivnosti na koje će deca dolaziti s roditelјima.

Novi Sad, 27. novembar 2019. godine