Читај ми

НОВИ САД ПРВИ У СРБИЈИ ОТВОРИО КАНЦЕЛАРИЈУ ЗА ОСОБЕ СА ИНВАЛИДИТЕТОМ

 

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић у присуству руководиоца Групе за нормативне послове Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије Јелене Котевић свечано је отворио Канцеларију за особе са инвалидитетом која ће функционисати у оквиру Градске управе за социјалну и дечју заштиту која ће обављати послове који се односе на унапређење положаја особа са инвалидитетом на територији града Новог Сада. Тиме је Нови Сад постао прва и једина локална самоуправа у Србији која је отворила Канцеларију за особе са инвалидитетом чија је визија да буде синоним за организацију која у епицентар рада ставља потребе особа са инвалидитетом.

- Нови Сад је отварањем ове Канцеларије постао лидер у држави у погледу ефикасног начина функционисања на пољу сарадње са особама са инвалидитетом. Овим потезом је остварена обострана отвореност у комуникацији, јер ће од сада све активности бити усмерене ка њима, одговори им лакше бити доступни и одакле ће моћи да решавају проблеме заједно са локалном самоуправом. Делокруг и надлежност Канцеларије су широки и састоје се од читавог спектра активности, а ова Канцеларија је пример како ће Град Нови Сад своју администрацију, која је прилично гломазна, отварати ка грађанима и чинити је ефикаснијом и бржом - рекао је градоначелник Милош Вучевић и додао да отварањем Канцеларије није дошло до новог запошљавања и гомилања администрације, већ ће послове обављати људи различитих стручних профила који већ раде у Градској управи.

Руководилац Групе за нормативне послове Министарства рада, запошљавања и социјалне политике Републике Србије Јелена Котевић рекла је да је отварање Канцеларије за особе са инвалидитетом сјајан пример одличне сарадње између те популације и представника јединице локалне самоуправе. - Честитам на реализацији идеје која ће допринети већој инклузији особа са инвалидитетом и једноставнијем начину за решавање проблема са којима се оне сусрећу – рекла је Котевић.

Неза Ђуркић, члан Градске организације слепих Новог Сада, обратила се присутнима у име око 3000 особа са инвалидитетом који живе у Новом Саду, а који су окупљени у осам репрезентативних организација. - Желим да изразим велико задовољство свих нас што је ова Канцеларија отворена као првенац у нашој држави и што ћемо са Градском управом боље сарађивати и ефикасније решавати своје проблеме – рекла је Неза Ђуркић.

Неки од послова који ће се обављати у Канцеларији јесу пружање брзих одговора и информацијама странкама и удружењима особа са инвалидитетом, праћење конкурса и сарадња са потенцијалним домаћим и страним донаторима, прикупљање података за израду годишњег програма спровођења Акционог плана приступачности, као и учешће у изради софтверског програма за вођење евиденције приступачности. Радно време Канцеларије за особе са инвалидитетом која се налази на првом спрату Пословног центра „Аполо“ и која са радом почиње од петка 6. септембра биће од 7,30 до 15, 30 часова.

Нови Сад, 5. септембар 2013. године