Čitaj mi

URUČENA BESPLATNA AUTO-SEDIŠTA

Član Gradskog veća za saobraćaj i puteve Aleksandar Kravić zajedno sa predsednikom Skupštine Grada Novog Sada Zdravkom Jelušićem prisustvovao je prvoj podeli besplatnih auto-sedišta samohranim roditelјima i roditelјima sa niskim primanjima u okviru aktivnosti Kancelarije za dečija auto-sedišta. On je tom prilikom uručio 12 auto-sedišta, od ukupno 60, koliko će u toku akcije biti podelјeno. Projekat „Bezbednost se uči pre prvih koraka – Kancelarija za dečija auto-sedišta“ realizuje Centar za bezbednost saobraćaja uz finansijsku podršku NIS-a. Projekat su podržali Grad Novi Sad i Dom zdravlјa „Novi Sad“.

-Grad Novi Sad će nastaviti da podržava ovakve projekte i akcije koji za cilј imaju unapređenje bezbednosti u saobraćaju. Samo pravilnim korišćenjem auto-sedišta roditelјi mogu sačuvati život svog deteta u slučaju saobraćajne nezgode. Bezbednost svih učesnika u saobraćaju je izuzetno važna, a pogotovo kad su u pitanju deca i zato je značaj pravilnog korišćenja auto-sedišta nemerlјiv. Zahvalio bih se kompaniji NIS koja je finansijski podržala ovu akciju i prepoznala važnost teme- rekao je Aleksandar Kravić i pozvao i druge društveno-odgovorne kompanije da se priklјuče.

Predsednica Centra za bezbednost saobraćaja Mirjana Jovanović je istakla da je Kancelarija za dečja auto-sedišta otvorena kako bi roditelјi imali mogućnost da na jednom mestu dobiju sve informacije u vezi sa pravilnim korišćenjem dečijih auto-sedišta, provere na licu mesta da li ih pravilno koriste i kako je rekla, nauče koji je to ispravan način.

-Tokom akcije biće podelјeno 60 sedišta kategorije 0+ koja će, nakon što ih deca prerastu, biti vraćena kancelariji i ustupana na dalјe korišćenje. Auto-sedište, ako ne učestvuje u sudaru ima rok trajanja oko osam godina, tako da je na ovaj način omogućen i kontinuitet projekta. Za sve buduće roditelјe koji žele da konkurišu za dobijanje besplatnih auto-sedišta je neophodno da pre prijave odslušaju predavanje o značaju i pravilnom korišćenju dečijih auto-sedišta koje će biti realizovano u okviru Školice za trudnice Doma zdravlјa „Novi Sad“. Sve dodatne informacije o uslovima za prijavlјivanje zainteresovani mogu dobiti na sajtu www.autosedista.org, a rang liste će se formirati na osnovu proseka primanja po članu domaćinstva – rekla je Mirjana Jovanović.

Aktivnosti Kancelarije podržala je i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, koja je donirala 10 dečijih auto-sedišta, kako bi se obezbedila održivost projekta, a pomoćnik direktora Zoran Alimpić, koji je uručio jedno od tih sedišta, napomenuo je da samo 30% roditelјa u Srbiji koristi zaštitne sisteme kada prevozi decu u vozilu, što pokazuje da je neophodno unaprediti rad u tom segmentu, s obzirom na cilј nacionalne strategije da do 2020.  godine u Srbiji nema dece nastradale u saobraćajnim nesrećama.

Novi Sad, 11. januar 2017. godine