Читај ми

УРУЧЕНА БЕСПЛАТНА АУТО-СЕДИШТА

Члан Градског већа за саобраћај и путеве Александар Кравић заједно са председником Скупштине Града Новог Сада Здравком Јелушићем присуствовао је првој подели бесплатних ауто-седишта самохраним родитељима и родитељима са ниским примањима у оквиру активности Канцеларије за дечија ауто-седишта. Он је том приликом уручио 12 ауто-седишта, од укупно 60, колико ће у току акције бити подељено. Пројекат „Безбедност се учи пре првих корака – Канцеларија за дечија ауто-седишта“ реализује Центар за безбедност саобраћаја уз финансијску подршку НИС-а. Пројекат су подржали Град Нови Сад и Дом здравља „Нови Сад“.

-Град Нови Сад ће наставити да подржава овакве пројекте и акције који за циљ имају унапређење безбедности у саобраћају. Само правилним коришћењем ауто-седишта родитељи могу сачувати живот свог детета у случају саобраћајне незгоде. Безбедност свих учесника у саобраћају је изузетно важна, а поготово кад су у питању деца и зато је значај правилног коришћења ауто-седишта немерљив. Захвалио бих се компанији НИС која је финансијски подржала ову акцију и препознала важност теме- рекао је Александар Кравић и позвао и друге друштвено-одговорне компаније да се прикључе.

Председница Центра за безбедност саобраћаја Мирјана Јовановић је истакла да је Канцеларија за дечја ауто-седишта отворена како би родитељи имали могућност да на једном месту добију све информације у вези са правилним коришћењем дечијих ауто-седишта, провере на лицу места да ли их правилно користе и како је рекла, науче који је то исправан начин.

-Током акције биће подељено 60 седишта категорије 0+ која ће, након што их деца прерасту, бити враћена канцеларији и уступана на даље коришћење. Ауто-седиште, ако не учествује у судару има рок трајања око осам година, тако да је на овај начин омогућен и континуитет пројекта. За све будуће родитеље који желе да конкуришу за добијање бесплатних ауто-седишта је неопходно да пре пријаве одслушају предавање о значају и правилном коришћењу дечијих ауто-седишта којe ће бити реализованo у оквиру Школице за труднице Дома здравља „Нови Сад“. Све додатне информације о условима за пријављивање заинтересовани могу добити на сајту www.autosedista.org, а ранг листе ће се формирати на основу просека примања по члану домаћинства – рекла је Мирјана Јовановић.

Активности Канцеларије подржала је и Агенција за безбедност саобраћаја Републике Србије, која је донирала 10 дечијих ауто-седишта, како би се обезбедила одрживост пројекта, а помоћник директора Зоран Алимпић, који је уручио једно од тих седишта, напоменуо је да само 30% родитеља у Србији користи заштитне системе када превози децу у возилу, што показује да је неопходно унапредити рад у том сегменту, с обзиром на циљ националне стратегије да до 2020.  годинe у Србији нема деце настрадале у саобраћајним несрећама.

Нови Сад, 11. јануар 2017. године