Čitaj mi

SVEČANO OTVOREN FESTIVAL “CANTAT 2013“ U NOVOM SADU

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vanja Vučenović svečano je otvorio festival horskog pevanja “Cantat 2013“ koji će biti održan od 25. do 31. avgusta u Novom Sadu. Kao i prethodnih godina, „Cantat“ će okupiti veliki broj inostranih horskih pevača, dirigenata i muzičara, a biće održano i mnoštvo međunarodnih horskih radionica.

- Ovaj jedinstveni festival je za Grad Novi Sad izuzetno značajan i svojim kvalitetom se ističe na kulturnom nebu našeg grada. Mi se ponosimo činjenicom da je iz godine u godinu festival sve kvalitetniji i sadržajniji, a za to su prvenstveno zaslužni organizatori koji su mnogo ulagali prethodnih godina u „Cantat“. Upravo zato, Grad i ove godine pomaže celokupnu ideju i misiju festivala, a svakako ćemo i u buduće nastojati da mu pružimo podršku. Njime se Novi Sad promoviše van granica naše zemlje, a s obzirom na to da je kultura važan most ka inostranim partnerima, značaj ove vrste kulturne razmene je višestruk. Nadam se da će Novosađani kao i uvek biti dobri domaćini i da će iskoristiti narednu nedelju da u što većem broju posete koncerte, kao i druge festivalske sadržaje, kako bi uživali u izuzetnom muzičkom kvalitetu - rekao je pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vanja Vučenović čime je festival zvanično otvoren.

Na svečanom otvaranju u novosadskoj Sinagogi prisutne je pozdravio i predsednik Evropske horske asocijacije „Europa Cantat“ Gabor Mocar, a nastupio je mešoviti hor „ARGENTEUS“ Univerziteta u Segedinu u okviru projekta prekogranične kulturne saradnje između Mađarske i Srbije. Festival će godine ugostiti Aleksandru Slađanu Milošević, koja će svoj solistički koncert održati 29. avgusta 2013. godine u Studiju “M”, a završnica festivala biće 31. avgusta 2013. godine na platou pored Spensa kada će nastupiti grupa „Seven Kings The family of Gipsy Kings“ iz Francuske sa specijalnom gošćom koncerta Marijom Šerifović.

Novi Sad, 25. avgust 2013. godine