Čitaj mi

POČELA OBNOVA SATA NA PETROVARADINSKOJ TVRĐAVI

 

Članica Gradskog veća za kulturu Milanka Brkić prisustvovala je početku izvođenja radova na obnovi sata na Petrovaradinskoj tvrđavi zajedno sa organizatorima 6. Svetskog tamburica festa na čiju inicijativu je obnova i započeta. Celokupan prihod od prodatih karata ovogodišnjeg  Tamburica festa doniran je u humanitarne svrhe od koga će deo sredstava biti uložen u obnovu Petrovaradinske tvrđave, dok je drugi deo već doniran Dečijem selu u Sremskoj Kamenici.

- Danas počinju radovi na obnovi  Sat-kule na Petrovaradinskoj tvrđavi  zahvalјujući festivalu  “Tamburica fest“ koji je pokazao izuzetno veliku svest o tome da je potrebno ulagati u zajednicu i biti društveno odgovoran. Svi radovi će se vršiti uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji je omogućio tehničke uslove i vrlo brzo ćemo imati lep i obnovlјen sat koji će ponovo pokazivati tačno vreme. Vrednost radova iznosi  800.000 dinara, a ovim gestom festival  “Tamburica  fest” je još jednom pokazao da su sredstva iz budžeta Grada za kulturu otišla u prave ruke – ruke udruženja građana sa izrazitom svešću o društvenoj odgovornosti -  rekla je tom prilikom Milanka Brkić i dodala da je svaka pomoć u obnovi kulturne baštine od neprocenjivog značaja za Grad Novi Sad.

Obnova Sat-kule će obuhvatiti reparaciju fasade, obnovu spolјne strane mehanizma i kazalјki, pozlatu delova vetrokaza i čišćenje unutrašnjosti sata,  a očekuje se da će radovi biti gotovi za mesec  dana.

Novi Sad, 18. septembar 2013. godine