Čitaj mi

OZELENJEN SUNČANI KEJ

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić, zajedno sa članicom Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Jelenom Atanacković Jeličić obišao je novosadski kej gde je simbolično posadio poslednje stablo graba planirano za sadnju na keju ove godine. Projekat ozelenjavanja Sunčanog keja je finansirala Gradska uprava za zaštitu životne sredine, a on se izvodio u dve faze - od građevinskih radova i ugradnje betonskih žardinjera, do sadnje tuja i stabala graba.

- Danas smo simboličnim sađenjem poslednjeg drveta na keju završili ovaj projekat kojim je postignut potpuno novi izgled najpopularnijeg novosadskog šetališta. Mi ćemo sa rekonstruisanim novosadskim kejom konkurisati za Evropsku nagradu za urbanizam, jer zaista imamo čime da se pohvalimo i treba da budemo ponosni na sve do sada urađeno. Mogu da pohvalim javna preduzeća i sve one koji su učestvovali u ovom projektu, jer su uradili veoma dobar posao, a sada je na svima nama da održavamo i čuvamo urađeno - rekao je gradonačelnik Igor Pavličić.

Na keju je posađeno ukupno 280 stabala graba koji dostižu visinu do 25 metara, a debljinu do 70 cm u prečniku i čak 450 ukrasnih biljaka - tuja. Takođe, ovih dana, biće završena i rekonstrukcija travnjaka na blizu 12.000 m2, a ta površina je već raskrčena i urađena je setva trave.

 

Novi Sad, 21. novembar 2011. godine