Čitaj mi

OTVOREN OSMI MEĐUNARODNI NOVOSADSKI KNJIŽEVNI FESTIVAL

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Vanja Vučenović otvorio je osmi Međunarodni novosadski književni festival. Manifestaciju organizuje Društvo književnika Vojvodine, a ona okuplja domaće i strane pisce koji čitaju svoju poeziju i prozu, i razgovaraju o različitim književnim temama na otvorenom. U dosadašnjim festivalima učestvovalo je preko 600 pisaca, a pored najbrojnijih srpskih pisaca, gosti su dolazili iz Engleske, Rusije, SAD, Tunisa, Francuske, Nemačke i mnogih drugih zemalja sveta.

- Ponosan sam što je baš Novi Sad domaćin jedne od najznačajnijih manifestacija te vrste u Evropi. Grad Novi Sad jeste grad knjige i iznedrio je brojna velika imena srpske književnosti. Zahvaljujem se organizatorima što su trudom i radom doprineli da festival danas bude na ovako visokom nivou. Grad će u narednom periodu nastojati da još više pomogne Međunarodni novosadski književni festival – naglasio je Vanja Vučenović.
Manifestacija će ove godine trajati četiri dana, a poezija i proza biće izgovarane na petnaestak jezika. Prve večeri nastupaju nemački pesnik, direktor "Hanzer ferlaga" Mihael Kriger, istaknuti predstavnik rumunske poezije Joan Es. Pop, francuska pesnikinja i pijanistkinja Lor Kambo, dobitnik Forvardove nagrade Škotlanđanin A. B. Džekson, vodeći danski predstavnik neliričarske poezije Tomas Krogsbel, kubanski pesnik Viktor Rodrigez Njunjes, kao i srpski pesnik Bratislav Milanović.
U okviru festivala biće održan i simpozijum na temu "Književnost otpora - autonomija, subverzija, ironija", a svečano uručenje Međunarodne nagrade Novi Sad, koju je ove godine dobio Mirče Kartaresku predviđeno je za 28. avgust.

Novi Sad, 26. avgust 2013. godine