Читај ми

ОТВОРЕН ОСМИ МЕЂУНАРОДНИ НОВОСАДСКИ КЊИЖЕВНИ ФЕСТИВАЛ

Помоћник градоначелника Новог Сада Вања Вученовић отвориo je осми Међународни новосадски књижевни фестивал. Манифестацију организује Друштво књижевника Војводине, а она окупља домаће и стране писце који читају своју поезију и прозу, и разговарају о различитим књижевним темама на отвореном. У досадашњим фестивалима учествовало је преко 600 писаца, а поред најбројнијих српских писаца, гости су долазили из Енглеске, Русије, САД, Туниса, Француске, Немачке и многих других земаља света.

- Поносан сам што је баш Нови Сад домаћин једне од најзначајнијих манифестација те врсте у Европи. Град Нови Сад јесте град књиге и изнедрио је бројна велика имена српске књижевности. Захваљујем се организаторима што су трудом и радом допринели да фестивал данас буде на овако високом нивоу. Град ће у наредном периоду настојати да још више помогне Међународни новосадски књижевни фестивал – нагласио је Вања Вученовић.
Манифестација ће oве године трајати четири дана, а поезија и проза биће изговаране на петнаестак језика. Прве вечери наступају немачки песник, директор "Ханзер ферлага" Михаел Кригер, истакнути представник румунске поезије Јоан Ес. Поп, француска песникиња и пијанисткиња Лор Камбо, добитник Форвардове награде Шкотланђанин А. Б. Џексон, водећи дански представник нелиричарске поезије Томас Крогсбел, кубански песник Виктор Родригез Њуњес, као и српски песник Братислав Милановић.
У оквиру фестивала биће одржан и симпозијум на тему "Књижевност отпора -  аутономија, субверзија, иронија", а свечано уручење Међународне награде Нови Сад, коју је ове године добио Мирче Картареску предвиђено је за 28. август.

Нови Сад, 26. август 2013. године