Čitaj mi

OKRUŽNOM ZATVORU U NOVOM SADU URUČEN DEFIBRILATOR

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Zoltan Horvat posetio je Okružni zatvor u Novom Sadu gde je, u ime Humanitarne organizacije „Prohuman“, uručio upravniku Okružnog zatvora Zoranu Jovanoviću stabilni defibrilator i sanitetski materijal.

- Veoma nas je obradovala inicijativa dr Mirjane Andrejević Kri iz Humanitarne organizacije „Prohuman“ da jedan defibrilator bude poklonjen zdravstvenoj organizaciji u Novom Sadu. Budući da Služba za zdravstvenu zaštitu Okružnog zatvora u Novom Sadu nema takav aparat i nema mogućnost da ga nabavi, odlučili smo da defibrilator pripadne njima i siguran sam da će time rad lekara ove službe biti olakšan - izjavio je prof. dr Zoltan Horvat i izrazio zadovoljstvo što se nastavlja dobra saradnja između Grada Novog Sada i Službe za zdravstvenu zaštitu Okružnog zatvora, započeta prošle godine doniranjem opreme za hiruršku ordinaciju.

Upravnik Okružnog zatvora Zoran Jovanović se zahvalio Gradu i Humanitarnoj organizaciji „Prohuman“ na donaciji i naglasio da će time zdravstvena zaštita lica lišenih slobode u Okružnom zatvoru u Novom Sadu biti podignuta na viši nivo.

Služba za zdravstvenu zaštitu Okružnog zatvora u Novom Sadu pruža usluge licima lišenim slobode na primarnom nivou i obezbeđuje celodnevnu negu lekara opšte prakse, interniste i stomatologa. Pored toga, osuđenim i pritvorenim licima su na raspolaganju i usluge konsultanata lekara iz Kliničkog centra Vojvodina i Doma zdravlja Novi Sad. Načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu Dragan Milkov objasnio je da posedovanje defibrilatora ima veliki značaj za lekare koji će se osećati mnogo sigurnije, znajući da mogu efikasno da pruže prvu pomoć.

-Posedovanje ovog aparata puno znači našim lekarima i medicinskom osoblju, jer ukoliko dođe do iznenadnog srčanog zastoja ne moramo da čekamo Hitnu pomoć, već možemo da krenemo sa adekvatnim zbrinjavanjem - istakao je dr Milkov

Doniranju humanitarne pomoći posredovala je urednica Časopisa za zdravlje i ekologiju Eko-med plus dr Božana Peregi. Ona  je izrazila veliku zahvalnost predsednici Društva srpskih lekara i stomatologa Nemačke i Humanitarke organizacije „Prohuman“ dr Mirjani Andrejević Kri koja već 10 godina prikuplja pomoć za zdravstvene ustanove i organizacije u Srbiji.

Novi Sad, 11. mart 2015. godine