Čitaj mi

ODRŽANA PRVA REGIONALANA KONFERENCIJA POSVEĆENA HEMIJSKOJ BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj prisustvovao je regionalnoj konferenciji posvećenoj hemijskoj bezbednosti i zdravlju na radu, koju organizuje Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Novi Sad.Cilj  konferencije je da unapredi stanje u oblasti hemijske bezbednosti i zdravlja na radu  i donese smernice za buduće aktivnosti na planu delovanja u vanrednim situacijama u Srbiji i regionu, a u skladu sa regulativama u oblasti bezbednosti na radu, koordinacije u vanrednim situacijama i zaštite životne sredine.

 

 

- Ovo je prva regionalna konferencija između Republike Mađarske i Republike Srbije i nadam se da će  pokazati  šta sve treba se uradi na sprovođenju zakonskih akata koji su doneti.S druge strane neophodno je pravnu regulativu u okviru republičkog zakonodavstva uskladiti sa  važećim regulativama Evropske Unije kako bi se povećala, ne samo bezbednost na radu, nego i zaštitila životna sredina od dejstva hemijskih materija – rekao je prof. dr Aleksandar Kiralj.

 

 

Program rada  Konferencije je bio usmeren na prezentaciju iskustva republike Mađarske u oblasti razvoja institucija sistema za hemijsku bezbednost, usklađivanja postojećih zakonskih propisa sa važećim regulativama Evropske Unije i prenosom iskustva u oblasti inspekcijskih poslova kao i  razlozima za osnivanje Instituta za hemijsku bezbednost Republike Mađarske 1998. godine.

 

Konferenciju su podržali Gradska uprava za zdravstvo Novog Sada, Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo i socijalnu politiku, Pokrajinski sekretarijat za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, Pokrajinski fond za zdravstveno osiguranje i NIS a.d. Novi Sad.

 

Novi Sad, 22. mart 2012. godine