Čitaj mi

OBELEŽEN JUBILEJ ZAVODA ZA ZAŠTITU SPOMENIКA КULTURE NOVOG SADA

Svečanost povodom obeležavanja 35 godina rada Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada održana je u Gradskoj kući, a tom prilikom, uz prigodan muzički program, promovisani su katalozi izložbi koje je Zavod upriličio i to ''Trg Slobode – srce Grada'', ''300 godina od nastanka Almaškog kraja'' i ''Obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave''. Na svečanosti su dodeljene i zahvalnice zaslužnim građanima, između ostalih i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću, a premijerno je prikazan dokumentarni film ''Gradić'', posvećen konzervaciji i restauraciji graditeljskog nasleđa podgrađa i donje tvrđave Petrovaradina.

- Zavod za zaštitu spomenika kulture jedna je od najvažnijih ustanova za Grad jer vodi računa o našem kulturno-istorijskom bogatstvu koje je deo našeg identiteta. Njihov doprinos na tom polju seže i van lokalnih okvira, gde im je najbolja preporuka kvalitet njihovog rada, i na tome im čestitamo. Zahvaljujući njihovom angažmanu na jednom od najznačajnijih projekata, a to je obnova podgrađa Petrovardinske tvrđave, kulturno-istorijski biser našeg grada zasijaće zasluženim sjajem i ostvariće svoj pun potencijal. Naša saradnja biće još plodonosnija u periodu pred nama, posebno u okviru aktivnosti Novog Sada kao Evropske prestonice kulture za 2021. godinu – naglasio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Кako je istakao direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Siniša Jokić ta ustanova brine o očuvanju i afirmaciji graditeljskog, sakralnog, fortifikacijskog, industrijskog, istorijskog, arheološkog, etnološko-antropološkog i svakog drugog nepokretnog spomeničko kulturnog nasleđa urbane zajednice i njene ruralne okoline.

- U proteklih 35 godina Zavod je proglasio 42 objekta za nepokretna kulturna dobra među kojima su Pasterov zavod u Novom Sadu, Кotekov dvorac u Futogu, Banovina, Muzej i Arhiv Vojvodine, Vladičanski dvor eparhije Bačke i drugi objekti, zgrade, hramovi, kuće i slično. Zavod ima impresivnu karijeru arheološkog istraživanja, objavljujuje na desetine publikacija, a učestvovao je u aktivnostima brojnih stručnih udruženja, asocijacija, društava, sekcija domaćeg i međunarodnog karaktera – naglasio je Jokić.

Кao angažman od kapitalanog značaja, Jokić je naveo konzervatorsko-restauratorske radove Zavoda na obnovi graditeljskog, fortifikacijskog i arhitektonskog nasleđa podgrađa Petrovaradinske tvrđave i zahvalio se na velikoj podršci koju u tom procesu pružaju Grad, Pokrajina i Republika.

Novi Sad, 26. decembar 2018. godine