Читај ми

ОБЕЛЕЖЕН ЈУБИЛЕЈ ЗАВОДА ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ НОВОГ САДА

Свечаност поводом обележавања 35 година рада Завода за заштиту споменика културе Града Новог Сада одржана је у Градској кући, а том приликом, уз пригодан музички програм, промовисани су каталози изложби које је Завод уприличио и то ''Трг Слободе – срце Града'', ''300 година од настанка Алмашког краја'' и ''Обнова подграђа Петроварадинске тврђаве''. На свечаности су додељене и захвалнице заслужним грађанима, између осталих и градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу, а премијерно је приказан документарни филм ''Градић'', посвећен конзервацији и рестаурацији градитељског наслеђа подграђа и доње тврђаве Петроварадина.

- Завод за заштиту споменика културе једна је од најважнијих установа за Град јер води рачуна о нашем културно-историјском богатству које је део нашег идентитета. Њихов допринос на том пољу сеже и ван локалних оквира, где им је најбоља препорука квалитет њиховог рада, и на томе им честитамо. Захваљујући њиховом ангажману на једном од најзначајнијих пројеката, а то је обнова подграђа Петровардинске тврђаве, културно-историјски бисер нашег града засијаће заслуженим сјајем и оствариће свој пун потенцијал. Наша сарадња биће још плодоноснија у периоду пред нама, посебно у оквиру активности Новог Сада као Европске престонице културе за 2021. годину – нагласио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Како је истакао директор Завода за заштиту споменика културе Синиша Јокић та установа брине о очувању и афирмацији градитељског, сакралног, фортификацијског, индустријског, историјског, археолошког, етнолошко-антрополошког и сваког другог непокретног споменичко културног наслеђа урбане заједнице и њене руралне околине.

- У протеклих 35 година Завод је прогласио 42 објекта за непокретна културна добра међу којима су Пастеров завод у Новом Саду, Котеков дворац у Футогу, Бановина, Музеј и Архив Војводине, Владичански двор епархије Бачке и други објекти, зграде, храмови, куће и слично. Завод има импресивну каријеру археолошког истраживања, објављујује на десетине публикација, а учествовао је у активностима бројних стручних удружења, асоцијација, друштава, секција домаћег и међународног карактера – нагласио је Јокић.

Као ангажман од капиталаног значаја, Јокић је навео конзерваторско-рестаураторске радове Завода на обнови градитељског, фортификацијског и архитектонског наслеђа подграђа Петроварадинске тврђаве и захвалио се на великој подршци коју у том процесу пружају Град, Покрајина и Република.

Нови Сад, 26. децембар 2018. године