Čitaj mi

ŠESTA NEDELJA VELIKOG PROLEĆNOG SPREMANJA NOVOG SADA

Subota, 29. maj 2010. godine
10,30 časova – naselje Bangladeš
12,00 časova – promocija solarne energije, glavni plato Štranda
13,00 časova – predstava za decu u saletli u Dunavskom parku (u slučaju kiše – mala scena Pozorišta mladih)
Novi Sad

Akcija koju je pokrenuo gradonačelnik Igor Pavličić „Veliko prolećno spremanje Novog Sada“ bliži se velikoj završnici planiranoj za 5. jun – Dan zaštite životne sredine. Novi Sad je ponosan što može da se pohvali da na aktivnostima na polju očuvanja životnog okruženja angažuje kapacitete još od Dana planete 22. aprila i već 6 nedelja organizuje niz akcija kojima je cilj da naš grad dobije izgled kakav zaslužuje. To ne bi bilo postignuto bez zajedničkog angažmana svih Gradskih uparava, javnih preduzeća, javno-komunalnih preduzeća i građana.

Ove subote u akciju „Veliko prolećno spremanje Novog Sada“ kao nosilac akcije čišćenja naselja Veliki rit i Bangladeš uključuje se i Gradska uprava za socijalnu i dečiju zaštitu. U akciju će biti, pored JKP "Čistoća", uključeni i stanovnici ovih naselja. Organizator Radne akcije u naselju Veliki rit je "Novosadska romska mreža", a u naselju Bangladeš Ekumenska humanitarna organizacija. Gradska uprava za socijalnu i dečju zaštitu je posredstvom gradske organizacije Crvenog krsta Novog Sada obezbedila lanč pakete koje će građanima koji učestvuju u akciji uručiti načelnica ove uprave Vera Grkavac.

Promocija solarne energije i uređaja koji je koriste biće održana na Štrandu u periodu od 10 do 17 časova, a organizjuju je „Inženjeri zaštite životne sredine“ u saradnji sa JKP „Gradsko zelenilo“ i Kancelarijom za mlade Grada Novog Sada. Zalažući se za energetski efikasnije ponašanje i uvođenje alternativnih izvora energije u svakodnevu primenu “Inženjeri zaštite životne sredine” i na ovaj način daju svoj doprinos očuvanju životne sredine. O prednostima korišćenja solarne energije i proizvode na solarnu energiju od kojih su mnogi i domaće proizvodnje, sa građanima će razgovarati i direktor Agencije za energetiku Grada Novog Sada Dejan Kovač.

Ovog vikenda nastavlja se svojevrsno kulturno spremanje Novog Sada u kome zajedničke akcije organizuju kulturne institucije i organizacije Novog Sada, javno-komunalna preduzeća i Gradska uprava za obrazovanje. Pozorište mladih će u Dunavskom parku će predstavom „Veseli muzičari“ nagraditi mališane iz PU Radosno detinjstvo koji će prethodno u šetnji Dunavskim parkom sa inžinjerom iz JKP Gradsko zelenilo saznavati zanimljivosti o parku, ako i o tome kako da sačuvaju životnu sredinu.
Podsećamo sve Novosađane da se i dalje prijavljuju na foto konkurs „Zdrav grad zdravi ljudi“ koji je otvoren do 3. juna. Fotografije zajedno sa ličnim podacima autora (ime, prezime, broj telefona) treba poslati na e-mail pr@novisad.rs sa naznakom „Za konkurs za najlepšu fotografiju - Zdrav grad, zdravi ljudi“. Svaki učesnik ima pravo da pošalje najviše dve fotografije.
Zahvaljujemo se na učešću svima koji su do 22. maja poslali svoje prijave za Konkurs za izbor najlepše bašte i balkona koji su organizovali Grad Novi Sad i JKP „Gradsko zelenilo“ i time se kandidovali za jednu od nagrada koje će uručiti gradonačelnik 5. juna na dan akcije Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja „Veliko spremanje Srbije“.

Novi Sad, 28. maj 2010. godine