Читај ми

ШЕСТА НЕДЕЉА ВЕЛИКОГ ПРОЛЕЋНОГ СПРЕМАЊА НОВОГ САДА

Субота, 29. мај 2010. године
10,30 часова – насеље Бангладеш
12,00 часова – промоција соларне енергије, главни плато Штранда
13,00 часова – представа за децу у салетли у Дунавском парку (у случају кише – мала сцена Позоришта младих)
Нови Сад

Акција коју је покренуо градоначелник Игор Павличић „Велико пролећно спремање Новог Сада“ ближи се великој завршници планираној за 5. јун – Дан заштите животне средине. Нови Сад је поносан што може да се похвали да на активностима на пољу очувања животног окружења ангажује капацитете још од Дана планете 22. априла и већ 6 недеља организује низ акција којима је циљ да наш град добије изглед какав заслужује. То не би било постигнуто без заједничког ангажмана свих Градских упарава, јавних предузећа, јавно-комуналних предузећа и грађана.

Ове суботе у акцију „Велико пролећно спремање Новог Сада“ као носилац акције чишћења насеља Велики рит и Бангладеш укључује се и Градска управа за социјалну и дечију заштиту. У акцију ће бити, поред ЈКП "Чистоћа", укључени и становници ових насеља. Организатор Радне акције у насељу Велики рит је "Новосадска ромска мрежа", а у насељу Бангладеш Екуменска хуманитарна организација. Градска управа за социјалну и дечју заштиту је посредством градске организације Црвеног крста Новог Сада обезбедила ланч пакете које ће грађанима који учествују у акцији уручити начелница ове управе Вера Гркавац.

Промоција соларне енергије и уређаја који је користе биће одржана на Штранду у периоду од 10 до 17 часова, а организјују је „Инжењери заштите животне средине“ у сарадњи са ЈКП „Градско зеленило“ и Канцеларијом за младе Града Новог Сада. Залажући се за енергетски ефикасније понашање и увођење алтернативних извора енергије у свакодневу примену “Инжењери заштите животне средине” и на овај начин дају свој допринос очувању животне средине. О предностима коришћења соларне енергије и производе на соларну енергију од којих су многи и домаће производње, са грађанима ће разговарати и директор Агенције за енергетику Града Новог Сада Дејан Ковач.

Овог викенда наставља се својеврсно културно спремање Новог Сада у коме заједничке акције организују културне институције и организације Новог Сада, јавно-комунална предузећа и Градска управа за образовање. Позориште младих ће у Дунавском парку ће представом „Весели музичари“ наградити малишане из ПУ Радосно детињство који ће претходно у шетњи Дунавским парком са инжињером из ЈКП Градско зеленило сазнавати занимљивости о парку, ако и о томе како да сачувају животну средину.
Подсећамо све Новосађане да се и даље пријављују на фото конкурс „Здрав град здрави људи“ који је отворен до 3. јуна. Фотографије заједно са личним подацима аутора (име, презиме, број телефона) треба послати на e-mail pr@novisad.rs са назнаком „За конкурс за најлепшу фотографију - Здрав град, здрави људи“. Сваки учесник има право да пошаље највише две фотографије.
Захваљујемо се на учешћу свима који су до 22. маја послали своје пријаве за Конкурс за избор најлепше баште и балкона који су организовали Град Нови Сад и ЈКП „Градско зеленило“ и тиме се кандидовали за једну од награда које ће уручити градоначелник 5. јуна на дан акције Министарства животне средине и просторног планирања „Велико спремање Србије“.

Нови Сад, 28. мај 2010. године