Čitaj mi

GRAD ZAPOČEO REALIZACIJU PROGRAMA "PET FRIENDLY"

Članica Gradskog veća za komunalne poslove Gordana Pušić i savetnik predsednika Vlade Vojvodine Jelena Balašević obišle su prostorije JKP Čistoće na Gradskoj deponiji namenjene za pregled i sterilisanje pasa, kao i boksove za njihovo zbrinjavanje. Reč je o početku aktivnosti na realizaciji programa Vlade Vojvodine "Pet friendly" koji predviđa vakcinisanje, čipovanje i sterilizovanje pasa lutalica a u cilju rešavanja tog problema na adekvatan način.

- Na inicijativu dr Bojana Pajtića ove godine će Pokrajina početi sa sprovođenjem jedne ozbiljne strategije za humano rešavnje problema pasa i mačaka lutalica na nivou Vojvodine, a Novi Sad će u tom smislu preduzeti prvi i najvažniji korak – rekla je Jelena Balašević.

- Novi Sad podržava ovaj projekat preko Uprave za komunalne delatnosti, Uprave za zaštitu životne sredine i JKP Čistoća. Nakon sterilizacije, čipovanja, vakcinisanja i stavljanja ogrilca, koje će biti znak raspoznavanja da su psi prošli određeni tretman, odnosno da nisu opasni za građane, pse ćemo vraćati na ulice, ukoliko im ne pronađemo vlasnike. Važan deo ove priče je izgradnja prihvatilište za pse, radna grupa aktivno radi na tom projektu, i očekujemo da će on biti realizovan do kraja godine – rekla je Gordana Pušić. Ona je posebno naglasila da je humano zbrinjavanje pasa zajednička misja, i da građani koji više ne žele da drže svog ljubimca pozovu zoo higijenu JKP Čistoća, kako oni ne bi završili na ulici bez adekvatnog tretmana.

Zadatak programa Vlade Vojvodine "Pet friendly" jeste i podizanje javne svesti o ovoj problematici, pa će prema rečima Balaševićeve, edukativni materijal biti deljen građanima tokom njegove realizacije.

Novi Sad, 30. mart 2011. godine