Читај ми

ГРАД ЗАПОЧЕО РЕАЛИЗАЦИЈУ ПРОГРАМА "PET FRIENDLY"

Чланица Градског већа за комуналне послове Гордана Пушић и саветник председника Владе Војводине Јелена Балашевић обишле су просторије ЈКП Чистоће на Градској депонији намењене за преглед и стерилисање паса, као и боксове за њихово збрињавање. Реч је о почетку активности на реализацији програма Владе Војводине "Pet friendly" који предвиђа вакцинисање, чиповање и стерилизовање паса луталица а у циљу решавања тог проблема на адекватан начин.

- На иницијативу др Бојана Пајтића ове године ће Покрајина почети са спровођењем једне озбиљне стратегије за хумано решавње проблема паса и мачака луталица на нивоу Војводине, а Нови Сад ће у том смислу предузети први и најважнији корак – рекла је Јелена Балашевић.

- Нови Сад подржава овај пројекат преко Управе за комуналне делатности, Управе за заштиту животне средине и ЈКП Чистоћа. Након стерилизације, чиповања, вакцинисања и стављања огрилца, које ће бити знак распознавања да су пси прошли одређени третман, односно да нису опасни за грађане, псе ћемо враћати на улице, уколико им не пронађемо власнике. Важан део ове приче је изградња прихватилиште за псе, радна група активно ради на том пројекту, и очекујемо да ће он бити реализован до краја године – рекла је Гордана Пушић. Она је посебно нагласила да је хумано збрињавање паса заједничка мисја, и да грађани који више не желе да држе свог љубимца позову зоо хигијену ЈКП Чистоћа, како они не би завршили на улици без адекватног третмана.

Задатак програма Владе Војводине "Pet friendly" јесте и подизање јавне свести о овој проблематици, па ће према речима Балашевићеве, едукативни материјал бити дељен грађанима током његове реализације.

Нови Сад, 30. март 2011. године