Čitaj mi

MINISTAR PROSVETE, NAUKE I TEHNOLOŠKOG RAZVOJA POSETIO NOVI SAD

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević sastali su se u Gradskoj kući, a potom su zajedno obišli OŠ ''Nikola Tesla''.

- Na održanom sastanku definisali smo nekoliko pravaca u zajedničkom delovanju koji se tiču osnovnih i srednjih škola, ali i Predškolske ustanove i Univerziteta. Drago mi je što postoje jasna strategija i dobra volja ministra i njegovog tima da rešavaju složena pitanja koja direktno utiču na kvalitet obrazovanja. Nije slučajno što smo posetili baš OŠ ''Nikola Tesla'', jer je to škola koja upisuje sve više učenika, a neguje višejezičnost u nastavi. Zahvaljujući resornom ministarstvu koje je obezbedilo oko 94 miliona dinara, i Gradu koji je izdvojio 34 miliona dinara, škola će tokom ove godine biti proširena za nove učionice, ali i sportske terene pa će đaci imati još bolje uslove za rad – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević i dodao da se uz podršku Ministarstva proširuju kapaciteti u još dve osnovne škole u Novom Sadu, a gradi se i Muzičko-baletska škola sa koncertnom dvoranom.

Ministar Šarčević izrazio je zadovoljstvo zbog posete školi koja je zaslužila najvišu ocenu u spoljnom nadzoru i u kojoj vlada harmoničan odnos između rukovodstva, nastavnika, roditelja i učenika.

- Takve škole će imati punu pažnju Ministarstva i kada je reč o novim projektima kakav je ''Elektornski dnevnik''. Sa predstavnicima Grada i Pokrajine razgovarali smo o važnim pitanjima iz oblasti prosvete kao što su dualno i informatičko obrazovanje, a na aktivu direktora novosadskih škola razgovaraćemo o planu upisa u srednje škole. Posebnu pažnju posvetićemo potrebama privrede i stanju na tržištu rada kako ne bismo školovali po inerciji ljude koji će završiti na birou za zapošljavnje. Sprema se novi korpus zakona među kojima i Zakon o dualnom obrazovanju, a cilj je da zakoni uvedu red u školstvo ali i da omoguće više autonomije rukovodstvu dobrih škola – rekao je Mladen Šarčević.

Gradonačelnik Miloš Vučević istakao je i da se razgovaralo o mogućnosti da se kapaciteti škola prenamenuju za predškolsko vaspitanje i obrazovanje gde je to izvodljivo, ali i o merama koje je ministar najavio, a koje ohrabruju otvaranje novih vrtića u lokalnim samoupravama koje za tim imaju potrebu. Gradonačelnik je takođe rekao da ga je obradovala vest o razmatranju planskih dokumenata za proširenje Univerziteta, ocenivši da je Univerzitet najpotentniji deo Novog Sada koji je napravio kvalitativni odskok za Grad u poslednjih šezdesetak godina.

Novi Sad, 20. januar 2017. godine