Читај ми

МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА ПОСЕТИО НОВИ САД

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и министaр просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састали су се у Градској кући, а потом су заједно обишли ОШ ''Никола Тесла''.

- На одржаном састанку дефинисали смо неколико праваца у заједничком деловању који се тичу основних и средњих школа, али и Предшколске установе и Универзитета. Драго ми је што постоје јасна стратегија и добра воља министра и његовог тима да решавају сложена питања која директно утичу на квалитет образовања. Није случајно што смо посетили баш ОШ ''Никола Тесла'', јер је то школа која уписује све више ученика, а негује вишејезичност у настави. Захваљујући ресорном министарству које је обезбедило око 94 милиона динара, и Граду који је издвојио 34 милиона динара, школа ће током ове године бити проширена за нове учионице, али и спортске терене па ће ђаци имати још боље услове за рад – нагласио је градоначелник Милош Вучевић и додао да се уз подршку Министарства проширују капацитети у још две основне школе у Новом Саду, а гради се и Музичко-балетска школа са концертном двораном.

Министар Шарчевић изразио је задовољство због посете школи која је заслужила највишу оцену у спољном надзору и у којој влада хармоничан однос између руководства, наставника, родитеља и ученика.

- Такве школе ће имати пуну пажњу Министарства и када је реч о новим пројектима какав је ''Електорнски дневник''. Са представницима Града и Покрајине разговарали смо о важним питањима из области просвете као што су дуално и информатичко образовање, а на активу директора новосадских школа разговараћемо о плану уписа у средње школе. Посебну пажњу посветићемо потребама привреде и стању на тржишту рада како не бисмо школовали по инерцији људе који ће завршити на бироу за запошљавње. Спрема се нови корпус закона међу којима и Закон о дуалном образовању, а циљ је да закони уведу ред у школство али и да омогуће више аутономије руководству добрих школа – рекао је Младен Шарчевић.

Градоначелник Милош Вучевић истакао је и да се разговарало о могућности да се капацитети школа пренаменују за предшколско васпитање и образовање где је то изводљиво, али и о мерама које је министар најавио, а које охрабрују отварање нових вртића у локалним самоуправама које за тим имају потребу. Градоначелник је такође рекао да га је обрадовала вест о разматрању планских докумената за проширење Универзитета, оценивши да је Универзитет најпотентнији део Новог Сада који је направио квалитативни одскок за Град у последњих шездесетак година.

Нови Сад, 20. јануар 2017. године