Čitaj mi

AUSTRIJSKA KOMPANIJA INVESTIRA U PROIZVODNI POGON U NOVOM SADU

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, generalni direktor „Vossloh Kiepe Austria“ Peter Pihler, predsednik Železnica Srbije Dragoljub Simonović i generalni direktor FŽV „Želvoz“ Zoran Jokić potpisali su Memorandum o razumevanju, u prisustvu prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Privredne komore Srbije Željka Sertića. Sporazum podrazumeva da Grad i austrijska kompanija istražuju mogućnosti saradnje u proizvodnji grejanja, ventilacije i klimatizacije za sve vrste šinskih vozila, a Grad će podržati „Vossloh-Kiepe“ u pronalaženju odgovrajuće proizvodne lokacije u Slobodnoj zoni Novi Sad, kao i u potrazi za kvalifikovanim radnicima i dobavljačima. Značajnu podršku u ovom projektu pružaju Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Novog Sada i Slobodna zona u Novom Sadu.

- Stavljanjem naših potpisa na ovaj sporazum mi investiramo u bolju budućnost našeg grada, naše regije i naše zemlje. Efekti ovog dogovora će se videti kroz povećanje izvoza, otvaranje novih radnih mesta i razvoj tehnologije, kao i razvoj mnogobrojnih privrednih subjekata. Zadovoljstvo nam je što je upravo grad Novi Sad prepoznat kao povoljno mesto za investiranje jedne renomirane evropske kompanije. Ovakve investicije su neophodne Srbiji i Novom Sadu – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i istakao da se u toj saradnji ogleda zajednički interes pogotovo sa aspekta razvoja i unapređenja privrede grada Novog Sada i cele zemlje.

Memorandum je potpisan u okviru međunarodne konferencije "Kvantni skok - pokrećemo srpsku ekonomiju", koji je organizovala Privredna komora Srbije, a Aleksandar Vučić je, povodom potpisivanja memoranduma, poručio da je najvažnije da u Srbiji postoji održiv biznis i da je to upravo vrednost ovog dogovora.

Kompanija „Vossloh Kiepe Austria“ trenutno je u pregovorima za uspostavljanje proizvodnog pogona u Srbiji, tačnije u Slobodnoj carinskoj zoni Novog Sada, na ukupnoj površini do 25000 kvadratnih metara uz mogućnost zapošljavanja do 600 domaćih radnika. Inicijalna vrednost te investicije je 1,25 miliona evra, a pogon će pokriti proizvodnju rashladnih uređaja, grejanja i ventilacionih sistema za sve vrste železničkih vozila i omogućiti kompaniji „Vossloh Kiepe“ izlazak na tržište Ruske Federacije, Belorusije, Kazahstana, Turske, CEFTA i EU uz korišćenje postojećih sporazuma o slobodnoj trgovini na nivou pojedinih država i državnih unija.

Novi Sad, 3. oktobar 2013. godine