Читај ми

АУСТРИЈСКА КОМПАНИЈА ИНВЕСТИРА У ПРОИЗВОДНИ ПОГОН У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, генерални директор „Vossloh Kiepe Austria“ Петер Пихлер, председник Железница Србије Драгољуб Симоновић и генерални директор ФЖВ „Желвоз“ Зоран Јокић потписали су Меморандум о разумевању, у присуству првог потпредседника Владе Србије Александра Вучића и председника Привредне коморе Србије Жељка Сертића. Споразум подразумева да Град и аустријска компанија истражују могућности сарадње у производњи грејања, вентилације и климатизације за све врсте шинских возила, а Град ће подржати „Vossloh-Kiepe“ у проналажењу одговрајуће производне локације у Слободној зони Нови Сад, као и у потрази за квалификованим радницима и добављачима. Значајну подршку у овом пројекту пружају Канцеларија за локални економски развој Новог Сада и Слободна зона у Новом Саду.

- Стављањем наших потписа на овај споразум ми инвестирамо у бољу будућност нашег града, наше регије и наше земље. Ефекти овог договора ће се видети кроз повећањe извоза, отварање нових радних места и развој технологије, као и развој многобројних привредних субјеката. Задовољство нам је што је управо град Нови Сад препознат као повољно место за инвестирање једне реномиране европске компаније. Овакве инвестиције су неопходне Србији и Новом Саду – рекао је градоначелник Милош Вучевић и истакао да се у тој сарадњи огледа заједнички интерес поготово са аспекта развоја и унапређења привреде града Новог Сада и целе земље.

Меморандум је потписан у оквиру међународне конференције "Квантни скок - покрећемо српску економију", који је организовала Привредна комора Србије, а Александар Вучић је, поводом потписивања меморандума, поручио да је најважније да у Србији постоји одржив бизнис и да је то управо вредност овог договора.

Компанија „Vossloh Kiepe Austria“ тренутно је у преговорима за успостављање производног погона у Србији, тачније у Слободној царинској зони Новог Сада, на укупној површини до 25000 квадратних метара уз могућност запошљавања до 600 домаћих радника. Иницијална вредност те инвестиције је 1,25 милиона евра, a погон ће покрити производњу расхладних уређаја, грејања и вентилационих система за све врсте железничких возила и омогућити компанији „Vossloh Kiepe“ излазак на тржиште Руске Федерације, Белорусије, Казахстана, Турске, ЦЕФТА и ЕУ уз коришћење постојећих споразума о слободној трговини на нивоу појединих држава и државних унија.

Нови Сад, 3. октобар 2013. године