Читај ми

ИМУНИЗАЦИЈА СТАНОВНИШТВА У ПОДСТАНДАРДСКИМ НАСЕЉИМА

У оквиру програма „Инклузија Рома и других маргинализованих група у Србији” Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог и Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ пружили су подршку у реализацији пројекта у области информисања, превенције и имунизације грађана против COVID-19 у подстандардским насељима на територији Града Новог Сада. На иницијативу Министарства државне управе и локалне самоуправе Републике Србије, Црвени крст Србије је за 29 градова и општина  обезбедио породичне хигијенске пакете помоћи подстандардским насељима приликом пријаве за имунизацију.  Граду Новом Саду је испоручено укупно 700 пакета.

Пакете су обезбедили Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ, Фонд за отворено друштво, Стална конференција градова и општина и УНХЦР,  а садрже заштитне маске, алкохол за дезинфекцију, тоалет папир и сапун.

Координаторка за ромска питања Градске управе за социјалну и дечију заштиту Радмила Зећировић, у сарадњи са Градском организацијом Црвеног крста од 15. до 28. јуна 2021. године, је организовала поделу породичних хигијенских пакета у насељима Велики рит, Адице, Шангај, Депресија и Бангладеш, а становницима је подељен и материјал са основним информацијама о процесу вакцинације.

Град Нови Сад је обезбедио аутобус који је у сарадњи са Домом здравља адаптиран у мобилни пункт за имунизацију у овим насељима, а вакцинисано је 92 лица и ревакцинисано њих 57. Мобилни тим Града Новог Сада и волонтерка Уједињених нација за развој су обишли насеља и у разговору са становницима промовисали важност имунизације.

Нови Сад,  27. јун 2021. године