Čitaj mi

IMUNIZACIJA STANOVNIŠTVA U PODSTANDARDSKIM NASELjIMA

U okviru programa „Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” Ministarstvo za lјudska i manjinska prava i društveni dijalog i Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ pružili su podršku u realizaciji projekta u oblasti informisanja, prevencije i imunizacije građana protiv COVID-19 u podstandardskim naselјima na teritoriji Grada Novog Sada. Na inicijativu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije, Crveni krst Srbije je za 29 gradova i opština  obezbedio porodične higijenske pakete pomoći podstandardskim naselјima prilikom prijave za imunizaciju.  Gradu Novom Sadu je isporučeno ukupno 700 paketa.

Pakete su obezbedili Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, Fond za otvoreno društvo, Stalna konferencija gradova i opština i UNHCR,  a sadrže zaštitne maske, alkohol za dezinfekciju, toalet papir i sapun.

Koordinatorka za romska pitanja Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Radmila Zećirović, u saradnji sa Gradskom organizacijom Crvenog krsta od 15. do 28. juna 2021. godine, je organizovala podelu porodičnih higijenskih paketa u naselјima Veliki rit, Adice, Šangaj, Depresija i Bangladeš, a stanovnicima je podelјen i materijal sa osnovnim informacijama o procesu vakcinacije.

Grad Novi Sad je obezbedio autobus koji je u saradnji sa Domom zdravlјa adaptiran u mobilni punkt za imunizaciju u ovim naselјima, a vakcinisano je 92 lica i revakcinisano njih 57. Mobilni tim Grada Novog Sada i volonterka Ujedinjenih nacija za razvoj su obišli naselјa i u razgovoru sa stanovnicima promovisali važnost imunizacije.

Novi Sad,  27. jun 2021. godine