Читај ми

10 ГОДИНА УСПЕШНОГ РАДА ЦЕНТРА "ЖИВЕТИ УСПРАВНО"

Члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ посетиo je Центар "Живети усправно", који као независно удружење грађана обележава десет година постојања. Центар је настао 2002. године из саветовалишта за психо-социјалну подршку особама с инвалидитетом, које је у јесен 2000. године отворила београдска канцеларија француске хуманитарне НВО "Hendicap International" у Новом Саду, Београду, Зајечару, Ваљеву, Новом Пазару и Лесковцу. У међувремену овај Центар је препознат као ресорна организација даје иницијативу и активно пружа подршку особама са инвалидитетом.

- Центар "Живети усправно" је важан фактор у нашем друштву који заслужује пажњу локалних и државних институција, Веома је важно што, као невладина организација која се брине о особама са инвалидитетом, успешно функционише већ 10 година. Ја им на том јубилеју од срца честитам и желим пуно среће у даљем раду - изјавио је члан Градског већа за здравство проф. др Александар Кираљ.

Према речима председнице Центра, Милице Ружичић - Новковић положај особа са инвалидитетом се у последњих десет година у значајној мери побољшао будући да је држава усвојила многе системске законе и потписала Међународну конвенцију о правима особа са инвалидитетом Уједињених нација. Циљеви Центра "Живети усправно" у будућности су доприос доношењу Стратегије приступачности Града Новог Сада, увођење сервиса персоналних асистената у редован систем финансирања од стране Града Новог Сада и препознавање значаја вршњачке подршке на локалном и покрајинском нивоу.


Нови Сад, 29. фебруар 2012. године