Čitaj mi

10 GODINA USPEŠNOG RADA CENTRA "ŽIVETI USPRAVNO"

Član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj posetio je Centar "Živeti uspravno", koji kao nezavisno udruženje građana obeležava deset godina postojanja. Centar je nastao 2002. godine iz savetovališta za psiho-socijalnu podršku osobama s invaliditetom, koje je u jesen 2000. godine otvorila beogradska kancelarija francuske humanitarne NVO "Hendicap International" u Novom Sadu, Beogradu, Zaječaru, Valjevu, Novom Pazaru i Leskovcu. U međuvremenu ovaj Centar je prepoznat kao resorna organizacija daje inicijativu i aktivno pruža podršku osobama sa invaliditetom.

- Centar "Živeti uspravno" je važan faktor u našem društvu koji zaslužuje pažnju lokalnih i državnih institucija, Veoma je važno što, kao nevladina organizacija koja se brine o osobama sa invaliditetom, uspešno funkcioniše već 10 godina. Ja im na tom jubileju od srca čestitam i želim puno sreće u daljem radu - izjavio je član Gradskog veća za zdravstvo prof. dr Aleksandar Kiralj.

Prema rečima predsednice Centra, Milice Ružičić - Novković položaj osoba sa invaliditetom se u poslednjih deset godina u značajnoj meri poboljšao budući da je država usvojila mnoge sistemske zakone i potpisala Međunarodnu konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom Ujedinjenih nacija. Ciljevi Centra "Živeti uspravno" u budućnosti su doprios donošenju Strategije pristupačnosti Grada Novog Sada, uvođenje servisa personalnih asistenata u redovan sistem finansiranja od strane Grada Novog Sada i prepoznavanje značaja vršnjačke podrške na lokalnom i pokrajinskom nivou.


Novi Sad, 29. februar 2012. godine