Читај ми

ЗАМЕНИК ГРАДОНАЧЕЛНИКА НА ОКРУГЛОМ СТОЛУ „СОЦИЈАЛНА ИНКЛУЗИЈА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ“

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, у сарадњи са Тимом Уједињених нација у Србији организовало је округли сто под називом „Социјална инклузија у Републици Србији“ у Палати Србија у Београду. Том приликом потписан је и меморандум о разумевању између Министарства за рад, министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, Црвеног крста Србије, градске општине Савски Венац, Града Новог Сада, Крагујевца и Ниша.

Скуп је отворио министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Владе Републике Србије Зоран Ђорђевић који је рекао да је реч о наставку сарадње са међународним организацијама и изразио захвалност на помоћи коју исте пружају Србији у мигрантској кризи, оцењујући да се Србија показала као одговорна држава и као пример правилног односа према мигрантима и мигрантској деци. Округлом столу присуствовао је заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић.

- Имали смо децу без пратње која су дошла деведесетих година и они су сада Новосађани, то је довољан доказ да ће Нови Сад пуним капацитетом учествовати у пројекту на начин на који смо се обавезали потписивањем меморандума - рекао је Кружевић и додао да држава и Град веома брину о мигрантској деци на једнак начин као и другој незбринутој деци.

Присутнима су се обратиле и министарка без портфеља задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић и стална координаторка Уједињених нација у Србији, Карла Робин Херши која је навела да је социјална инклузија један од стубова УН и изразила велико задовољство због подршке Србији на путу јачања социјалне инклузије.

Поред поменутог меморандума о разумевању, потписана су још два документа, меморандум о разумевању између Министарства за рад, Високог комесаријата УН за избеглице и Удружења "Снага пријатељства – Амитy'', као и уговор о додели донаторских средстава између " Save the Children International у Србији" и Министарства за рад о реализацији пројекта "Процена стандарда и процедура за очување сигурности деце у центрима за смештај деце из мигрантске и избегличке популације на територији Србије".

Нови Сад, 26. октобар 2017. године