Читај ми

ВУЧЕВИЋ ОДРЖАО САСТАНАК СА АМБАСАДОРОМ СЛОВАЧКЕ РЕПУБЛИКЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић састао се са амбасадором Словачке Републике у Републици Србији Њ.Е. Федором Росохом у Градској кући. Званичници су оценили да је досадашња сарадња била изузетно добра, а Вучевић је још једном захвалио на подршци коју је Словачка Република пружила Новом Саду у борби са епидемијом вируса Корона.

Вучевић је рекао да је словачка заједница интегративни део Новог Сада и Војводине, те да Нови Сад као хармонична мултинационална заједница, пружа пуну подршку неговању културе и идентитета Словака.

Односи Србије и Републике Словачке су традиционално стабилни и пријатељски што омогућава да се на нивоу локалних самоуправа реализују добри заједнички пројекти, а посебно на пољу привреде, речено је на састанку. Градоначелник Милош Вучевић и амбасадор Росоха изразили су спремност да са својих позиција допринесу повезивању компанија и економској размени.

Амбасадор Росоха честитао је Новом Саду преузимање титуле Европске престонице културе, а саговорници су констатовали да ће ове године Нови Сад бити стожер културне сарадње европских градова што ће допринети и туризму и економији.

Амбасадор је такође најавио учешће уметника из Словачке у програмима Европске престонице културе. Он је рекао да ће наредне недеље у КЦ ''Свилара'' бити отворена изложба уметника јединственог у свету који ради са стаклом, а који је пореклом Словак, те да ће и фолклорни ансамбл из Словачке наступити у Новом Саду на лето 2022. године.

Нови Сад, 9. фебруар 2022. године