Читај ми

ВРШЊАЧКИ ЕДУКАТОРИ У БОРБИ ПРОТИВ СИДЕ И БОЛЕСТИ ЗАВИСНОСТИ

У организацији Oмлaдине JAЗAС-a, а под покровитељством Градске управе за здравство већ 19 година реализује се пројекат „Вршњачка едукација из обасти превенције ХИВ/АИДС-а и болести зависности“. Пoвoдoм Свeтскoг дaнa бoрбe прoтив сидe, у Градској кући одржана је свечаност на којој су шеф Kабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић и начелница Градске управе за здравство Мила Уверић-Радовић доделили дипломе учесницима пројекта који су стекли звање вршњачких едукатора.

- Ако узмемо у обзир податке из Института за јавно здравље Војводине који указују на то да су ове године забележена 43 нова случаја особа које су инфициране вирусом ХИВ, од чега је 21 становник Новог Сада, онда је јасно колико је значајна примарна превенција у борби против АИДС-а, али и других болести зависности - изјавила је Мила Уверић-Радовић – Град Нови Сад подржава здравствене установе, али и организације из невладиног сектора које се баве овом проблематиком. Обезбеђивањем средстава за куповину тестова омогућавамо бесплатно тестирање у Институту за јавно здравље Војводине. Подржавамо и пројекте Завода за здравствену заштиту студената, градске организације Омладине JAЗAС-a и осталих који дају свој допринос у сузбијању ове опаке болести у нашем граду.

Шеф Kабинета градоначелника Новог Сада Александар Петровић честитао је учесницима пројекта и пожелео им пуно успеха у примени стечених знања и подстицању својих вршњака да заштите своје здравље и да се одговорно понашају.

-Веома ми је драго што су ови млади људи препознали значај примарне превенције у борби против АИДС-а, али и других болести зависности и показали друштвену одговорност и спремност да помогну својим вршњацима- изјавио је Александар Петровић.

Пројекат „Вршњачка едукација из обасти превенције ХИВ/АИДС-а и болести зависности“ је реализован у периоду од јуна до децембра и обухватио је младе Новосађане узраста од 15 до 25 година. У сарадњи са лeкарима из Института за jавнo здрављe Вojвoдинe, Омладина ЈАЗАС-а је организовала обуку, односно петодневни тренинг, а сам прoграм прeдстављаo je кoмбинациjу класичнoг мeтoда извoђeња наставe путeм прeдавања и наставe крoз eдукативнe интeрактивнe радиoницe. До краја године едукатори ће одржати више од 200 предавања у којима ће учествовати шест хиљада ученика основних и средњих школа. Програм вршњачке едукације обухвата тренинге, едукације, трибине и континуирано информисање младих о превенцији и ризицима. Председник новосадске Омладине ЈАЗАС-а Вукашин Гроздановић истакао је да овај пројекат поред едукације, значајно доприноси у сузбијању дискриминације према особама које живе са ХИВ-ом и сидом. Он је партнерима организације доделио захвалнице за сарадњу на програму превенције.

Нови Сад, 1. децембар 2015. године