Читај ми

УРУЧИВАЊЕ КЉУЧЕВА СТАНОВА ЗА ИЗБЕГЛИЧКЕ ПОРОДИЦЕ ИЗ БИХ И ХРВАТСКЕ У НОВОМ САДУ

Свечано уручивање кључева за 276 станова саграђених за избегличке породице из БиХ и Хрватске које имају пребивалиште на територији Новог Сада биће одржано у петак, 5. јуна, у 12 часова у новосадском насељу Ветерник, у комплексу зградa омеђеним улицама Војводе Бојовића (бројеви улаза 50, 52, 54, 56 и 58)  и Радничком (51а).

Станови су изграђени у оквиру Регионалног стамбеног програма (РСП) који у Србији, као водећа институција, спроводи Комесаријат за избеглице и миграције.

Догађају ће присуствовати први потпредсeдник Владе Републике Србије, министар спољних послова и председник Комисије за координацију процеса трајне интеграције избеглица Ивица Дачић, комесар за избеглице и миграције Републике Србије Владимир Цуцић и градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

Такође, биће присутни и амбасадор Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио, државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Бојан Стевић, директор Фонда за пружање помоћи избеглим, прогнаним и расељеним лицима АП Војводине Душко Ћутило, директор Јединице за управљање пројектима у јавном сектору Душан Ковачевић, као и представници међународних и других организација и институција.

Рeгиoнaлни стамбени програм зajeднички је вишeгoдишњи прoгрaм Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Републике Хрватске, кojи имa зa циљ дa oбeзбeди трajнa стaмбeнa рeшeњa зa нajугрoжeниjе избeгличке пoрoдице у рeгиoну.

Спроводи се уз подршку ОЕБС-а и УНХЦР-а, а финансиран је средствима Европске уније, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке. Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе.

Нови Сад, 4. јун 2020. године