Читај ми

УРУЧЕНЕ ОКТОБАРСКЕ НАГРАДЕ И НОВЕМБАРСКЕ ПОВЕЉЕ ГРАДА НОВОГ САДА

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Града Новог Сада проф. др Синиша Севић уручили су Октобарске награде и Новембарске повеље Града Новог Сада за 2013. годину, на свечаности уприличеној у Градској кући. Октобарска награда се додељује као друштвено признање појединцима и колективима за изузетне резултате у раду, а тиме се обележава 23. октобар 1944. године, дан када је Нови Сад ослобођен од фашизма. Новембарска повеља се додељује као друштвено признање за изузетне резултате и достигнућа у области привреде, друштвених и других делатности појединцима и колективима за изузетан допринос развоју Новог Сада, а поводом обележавања 9. новембра 1918. године, када је српска војска ослободила Нови Сад и 25. новембра 1918. године, када је донета Одлука о присаједињењу Војводине Србији.

- У част данашњег датума, када обележавамо 69. годишњицу од ослобођења Новог Сада и ове године смо се окупили да подсетимо на важност тих историјских датума. Сећањем на нека прошла времена, кроз истицање оних најбољих међу нама, ми се поклањамо жртвама наше слободе, који су за племенити циљ дали своје животе. Наша обавеза је да чувамо успомену на све људе који су обележили значајним делима прошлост нашег града. Честитам добитницима Октобарске награде и Новембарске повеље, људима и удружењима који су својим радом и залагањем допринели да наш град иде напред и да се развија – рекао је градоначелник и додао да је дубоко убеђен да ће награђени суграђани истрајати на очувању вредности које носи њихов рад, као и у његовом развоју.

За целокупан научно-истраживачки и јавни рад и изузетне заслуге за развој здравствене, наставне и научне делатности, Октобарска награда Новог Сада за 2013. годину додељена је проф. др Павлу Будакову, редовном професору на катедри за патологију Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду у пензији. Он се у име свих награђених захвалио на награди рекавши да је сигуран да ће сваки од добитника овог важног признања препознати читав низ људи у својој околини који су заслужни да награда дође управо у његове руке и да је њихов рад резултат сарадње са шириким спектром људи.

За дугогодишњи истрајни рад и деловање у борби против злостављања младих и вршњачког насиља путем информационо-комуникационих технологија и постигнуте резултате у тој области, Октобарска награда Новог Сада за 2013. годину додељена је Центру за превенцију девијантног понашања код младих „Таргет“. За дугогодишње деловање у култури Града Новог Сада, за допринос истраживању личности и догађаја из српске књижевности, позоришта, историје и културе, посебно у проучавању живота и дела Јована Стерије Поповића и Лазе Костића, Новембарска повеља за 2013. годину, додељена је Хаџи Зорану Лазину, публицисти и дугогодишњем културном делатнику. За личне заслуге и изузетан допринос Фондације „Марија Јовановић – ДЕТЕ“ на постизању општекорисног друштвеног циља у борби против педофилије и стварању услова за безбеднији и слободнији живот деце и омладине, Новембарска повеља за 2013. годину, додељена је Слободану Јовановићу, оснивачу Фондације „Марија Јовановић – ДЕТЕ“ и покретачу иницијативе за доношење Закона о посебним мерама за спречавање вршења кривичних дела против полне слободе према малолетним лицима, познатог као „Маријин закон“.

Нови Сад, 23. октобар 2013. године