Читај ми

У НОВОМ САДУ ПОЧЕЛО ЕВРОПСКО ПРВЕНСТВО У ПЛАНИНСКОМ БИЦИКЛИЗМУ

Европско првенство у планинском бициклизму почело је данас на Петроварадинској тврђави, трком Team Relay Final (XCR), а након тога уследила је церемонија свечаног отварања. Том приликом, присутнима су се обратили председник Европске бициклистиче уније Енрике Дела Каза, председник Бициклистичког савеза Србије Радомир Павловић, директор такмичења Немања Вајс и члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин који је званично отворио Првенство.

-Европско првенство у планинском бициклизму се по први пут одржава у Србији и то баш у Новом Саду. Иако смо до сада већ много пута били успешни домаћини великим и значајним спортским манифестацијама, идеја да се такво такмичење одржи у граду, у равници делује контрадикторно. Међутим није. Последње две године, баш на овом месту одржан је Међународни куп у планинском бициклизму, трка која је носила бодове за управо завршену Олимпијаду. Ту смо стекли драгоцено искуство и доказали да Град и  Бициклистички клуб „Нови Сад“ имају озбиљне капацитете да преузму одговорност и професионално организују овај велики догађај– изјавио је Огњен Цвјетићанин и указао на то да је присуство 503 учесника, из целе Европе, као и великог броја домаћих и иностраних медија прилика да се Нови Сад представи у најбољем светлу и постави на мапу европског бициклизма.

Председник Европске бициклистиче уније Енрике Дела Каза истакао је да је Новом Саду оборен рекорд по броју учесника, на том такмичењу које се организује већ 21 годину.

-Нови Сад је спреман да угости репрезентације из 35 земаља и да технички, на високом нивоу организује трке, а све то на једној од најлепших и најзначајнијих локација у Европи. Радујем се предстојећим тркама и овом приликом желим да се захвалим свима који су допринели реализацији Првенства – рекао је Енрике Дела Каза.

Европско првенство у планинском бициклизму одржава се од 12. до 15. августа у Новом Саду, а тиме је и Србија постала прва земља у региону која је добила прилику да организује ово значајно спортско такмичење. Оно што ово такмичење чини јединственим је стаза на Петроварадинској тврђави која делом иде по бедему и води кроз подземне тунеле, а такмичари пролазе тик уз посетиоце, па ће за многе то бити ново искуство у вожњи. Првенство у планинском бициклизму је спортски догађај намењен свима, како спортистима и љубитељима бициклизма, тако и породицама са децом, младима, али и старијим суграђанима. Улаз на тврђаву ће бити слободан. Европско првенство организују Бициклистички савез Србије, Бициклистички клуб Нови Сад и Војвођанска асоцијација бициклистичких клубова.

Нови Сад, 12. август 2021. године