Читај ми

У НОВОМ САДУ ОБЕЛЕЖЕН СВЕТСКИ ДАН ЦИВИЛНЕ ЗАШТИТЕ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и заменик градоначелника Борко Илић присуствовали су обележавању 1. марта Светског дана цивилне заштите које су организовали Град Нови Сад и Управа за ванредне ситуације у просторијама Ватргогасне бригаде Нови Сад.

Обраћајући се присутнима градоначелник је истакао да је безбедност људи приоритетни задатак друштва, односно државе и да се њему морају прилагођавати све друге активности.

- Цивилна заштита поново добија на значају у Републици Србији и интензивно се ради на њеном јачању. Обележавањем Светског дана цивилне заштите желимо да скренемо пажњу на ову тему и подигнемо ниво свести о неопходности припремљености грађана за деловање у случају различитих непогода и опасности, јер ће у критичном тренутку од тог знања зависити њихов живот- нагласио је градоначелник Милош Вучевић и додао - Надам се да ће у наредном периоду држава и Град много више помагати Ватрогасној бригади у Новом Саду, како би они имали што боље услове за рад. Приоритет нам је да у наредном периоду одредимо нову локацију, јер постојећа својим капацитетима не задовољава све потребе које треба да има Ватрогасна бригада која покрива читав Јужнобачки округ.

Начелник Управе за ванредне ситуације у Новом Саду Бошко Пилиповић је одржао презентацију мера и програма цивилне заштите и истакао да ће јединице цивилне заштите, у ванредним ситуацијама бити логистичка подршка ватрогасцима, који представљају ударну снагу система заштите и спасавања. Цивилна заштита ће се ослањати на професионалне тимове чија је специјалност спасавање под водом, спасавање из рушевина, збрињавање угроженог и настрадалог становништва, прва помоћ, радиолошко хемијска и биолошка заштита и друго.

Одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите 1990. године 1. март проглашен је Даном цивилне заштите с циљем да се укаже на виталну улогу служби цивилне заштите у случају несрећа и катастрофа. Обележавању овог датума у Новом Саду присуствовали су представници Министарства унутрашњих послова, Министарства одбране, Сектора за ванредне ситуације, Градског и Окружног штаба за ванредне ситуације као и припадници новоформираних специјализованих јединица цивилне заштите, који ће у наредном периоду представљати значајну снагу заштите и спасавања, опремљену и оспособљену за извршавање задатака цивилне заштите.

Нови Сад, 1. март 2013. године