Читај ми

У НОВОМ САДУ КЛАИПЕДА ПРОГЛАШЕНА ОМЛАДИНСКОМ ПРЕСТОНИЦОМ ЕВРОПЕ ЗА 2021. ГОДИНУ

Церемонија проглашења Омладинске престонице Европе за 2021. годину одржана је у организацији ОПЕНС-а, а у склопу посете Европског омладинског форума, у Позоришту младих у Новом Саду који је носилац те титуле за 2019. годину. Четири града нашла су се у финалном кругу и то Клаипеда (Литванија), Вараждин (Хрватска), Велика Никозија (Кипар) и Кишињев (Молдавија), а престижно звање понела је Клаипеда. Церемонији су присуствовали градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, премијерка Србије Ана Брнабић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици и председник Европског омладинског форума Луис Алварадо Мартинез.

- Ово је велико признање за Нови Сад и Србију. Домаћини смо значајног европског догађаја у области политике за младе. Са нама су бројни делегати из готово свих европских држава, представници дипломатског кора, као и покрајинске и републичке владе. Нови Сад је креирање локалног акционог плана за младе препустио омладинским организацијама уз логистичку и финансијску подршку градске администрације. Верујем да ће то бити најпродуктивнији план и да ће показати да су млади непосредни доносиоци одлука. Међутим, ту се не ради само о њиховим правима, већ и о одговорностима за резултате који се постигну - истакао је градоначелник Милош Вучевић и додао да Нови Сад и Србија морају максимално да искористе две европске титуле, и да створе амбијент из којег млади неће желети да одлазе.

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици честитао је Новом Саду на титули и престижној улози која му је додељена. Он је рекао да то показује да је град отворен за Европу, и да млади људи у Србији негују европске вредности.

Према речима председника Европског омладинског форума Луис Алварадо Мартинеза титула Омладинске престонице Европе додељује се градовима у којима су млади у центру пажње и имају простор за деловање у важним друштвеним областима. Он је нагласио да Нови Сад представља пример таквог односа према младима и постаје европски лидер у политици за младе.

Како је изјавио координатор ОПЕНС- а Вукашин Гроздановић, новосадски локални акциони план за младе биће базиран на резултатима одржаних фокус група и истраживања, и да почетком године Скупштина Града треба да га усвоји. Како је истакао, ОПЕНС сарађује са 42 омладинске организације, реализовао је 46 програма, а са преко 100 партнера из региона, спроведени су пројекти који су допрли до 75 000 младих. Тој организацији циљ је да у 2019. години, години титуле, својим програмима обухвати 500 000 младих у Србији и Региону.

Омладинска престоница Европе титула је коју Европски омладински форум додељује једном европском граду на период од годину дана. Процес је дизајниран тако да оснажи младе људе, повећа њихово учешће у важним друштвеним процесима и јача европски идентитет на локалном нивоу.

Европски омладински форум је платформа коју чине 104 омладинске организације око којих су окупљене десетине милиона младих људи из целе Европе. Око 300 делегата Европског омладинског форума учествује ове седмице у раду Скупштине омладинског форума у Новом Саду.

Нови Сад, 21. новембар 2018. године