Читај ми

ТРЕЋИ МЕЂУНАРОДНИ ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ ''SYNERGY WTF'' ОД 18. ДО 28. НОВЕМБРА У НОВОМ САДУ

Како је речено на конференцији за новинаре, трећи Међународни позоришни фестивал ''Synergy WTF'' биће одржан у Новосадском позоришту од 18. до 28. новембра. О значају и програму те манифестације говорили су члан Градског већа за културу Далибор Рожић, директор Новосадског позоришта Валентин Венцел, члан организационог тима Фестивала Тибор Деваи и представник Фондације Нови Сад 2021 – Европска престоница културе Бојан Милосављевић. Како је речено, Новосадско позориште биће домаћин театарским трупама из Ирана, Немачке, Италије, Словеније, Румуније, Хрватске и Мађарске.

- Нови Сад много полаже на неговање мултикултурализма, а то што је средина у којој живе људи различитих нација, одувек сматра својом великом предношћу. Овај фестивал завређује поштовање и пажњу, и због тога што промовише театар националних мањина, али и зато што је, уопштено узевши, један квалитетан позоришни концепт. Дакле ради се о врхунским глумцима, представама и добром културном програму на који можемо бити поносни. ''Synergy'' се савршено уклапа у миље Европске престонице културе, доприноси културном дијалогу, мобилности и комуникацији међу уметницима. Овај Фестивал смо и покренули у склопу пројекта ''Нови Сад - ЕПК 2021'', и то је легат за будућност – нагласио је Далибор Рожић.

Фестивал је ревијалног карактера, а професионалне позоришне трупе и театри који својим деловањем на језику мањинске заједнице у земљи у којој живе (ван својих матица) стварају аутентичан уметнички израз.

- Прве две године, ово је био фестивал националних и језичких мањина, а овога пута појам мањине је много шири. Мањина смо по привржености нашем позиву, по томе што не пристајемо на помодарске трендове наших окружења, и по томе што се, поред глобализованих проблема, бавимо и унутрашњим светом појединачног људског бића – истакао је Валентин Венцел.
Према речима Бојана Милосављевића, овогодишњи Фестивал подржан је и од стране програма Европске уније ''Europe for Citizens'' са 18 000 евра, и на основу те сарадње долазе позоришта из Берлина, Болцана, Будимпеште и Таргу Муреша. Они ће у Нови Сад довести и групу студената уметности, а и новинаре који ће писати о Фестивалу.

Тибор Деваи рекао је да ће на отварњу Фестивала 18. новембра у 19.00 часова наступити група ''Кал'', неке од представа које је поменуо су ''Пандорина кутија'', ''Погледај ме'' и ''Ана Карењина'', а комплетан програм доступан је на http://www.synergytheaterfest.com/sr/synergy-2018-sr/

''Synergy WTF'' подржавају Град Нови Сад, Министарство за културу и информисање Републике Србије, Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и Фондација ''Нови Сад 2021 – Европска престоница културе''.

Нови Сад, 12. новембар 2019. године