Читај ми

СПОМЕНИК ПРИРОДЕ - КАМЕНИЧКИ ПАРК У НОВОМ РУХУ

Захваљујући заједничком улагању Града Новог Сада и АП Војводине Каменички парк добио је нови урбани мобилијар, пешачке стазе, модерну јавну расвету, као и дечје игралиште. Изведеним радовима је санирана постојећа главна пешачка стаза, која датира из времена настанка парка. Одабрани бетон својим површинским изгледом подсећа на ризлу, уклапајући се на тај начин у изглед парковских стаза са туцаником, а опет је много постојанији и дуготрајнији од туцаника. Површине су чврсте, равне и отпорне на клизање. Изграђена је нова пешачка стаза преко постојеће, која иде паралелно са Дунавом, од бетона. Укупна површина санираних стаза износи 6238 м2 .
Каменички парк обишли су градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Покрајинске владе Игор Мировић.

- Највећи и најстарији парк није био у фокусу претходних деценија, али сада то исправљамо и чинимо га далеко атрактивнијим за посетиоце. Ово је тек прва фаза обнове, а већ је обезбеђен новац за другу фазу, и ускоро ће бити расписана јавна набавка. До сада смо у овај посао уложили 70 милиона динара, а креће и нова инвестиција такође од 70 милиона динара. Сасвим је природно да највећи град у Војводини има одличну сарадњу са Покрајином и отворена врата за све вредне пројекте које желимо да кандидујемо и који доприносе квалитету живота Новосађана. Завршили смо и пројекат изградње новог парка између Новог насеља и Детелинаре, следи јавна набавка, а позваћемо Новосађане да предложе име за нови парк који наш град добија после тридесет, четрдесет година – нагласио је Милош Вучевић и за следећу годину најавио велику кампању и акцију за озелењавање града.

- Позваћемо све установе, институције и појединце да се укључе у акцију и да наш град буде зеленији и богатији, по моделу који смо видели у великим европским градовима. Дакле, реч је о синхронизованој, координираној, масовној заједничкој акцији, јер нам је циљ да град буде најлепше место за живот – казао је новосадски градоначелник.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да је пријатно изненађен врхунским квалитетом изведених радова који су учинили да парк добије потпуно нов изглед, и да је то постигнуто захваљујући најбољој сарадњи Покрајине и Града у последњих петнаест година. Он је такође нагласио да велики изазови тек предстоје када је реч о заједничким пројектима и улагањима, као што су изградња новог моста на Дунаву, пречистача отпадних вода, али и решавања питања Регионалне депоније.

Дуж санираних стаза у Каменичком парку је постављено 58 соларних панела и 44 ЛЕД светиљке, као и линеарно подно осветљење са укупно 197 ЛЕД светиљки. Парк је добио 49 клупа, 12 парковских столова, 28 корпи за отпатке. У циљу повећања безбедности, постављена је заштитна ограда око језера у парку. За најмлађе посетиоце постављено је дечје игралиште као потпуно нови садржај. У парку постоји више амбијенталних целина које датирају из времена настанка парка, а у оквиру спроведених радова уређен је видиковац - вештачки насут брег испод доње стазе. Изрграђени су степениште и ограда, а тераса је посута туцаником и постављене су клупе за одмор.

Споменик природе Каменички парк је најстарији и највећи парк у Новом Саду, површине око 33ха. Одлуком Скупштине града проглашен је за значајно природно добро III категорије, а поверен је на управљање ЈКП ''Градско зеленило'' Нови Сад.

Нови Сад, 11. октобар 2018. године