Читај ми

САРАДЊА НА ПУТУ НОВОГ САДА КА КАНДИДАТУРИ ЗА ЕВРОПСКУ ПРЕСТОНИЦУ КУЛТУРЕ

Члан Градског већа за културу мр Андреј Бурсаћ састаo се са председником општине Сремски Карловци Миленком Филиповићем, са којим је разговарао о заједничком наступу у реализацији иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године. Том приликом он је нагласио да је изузетно задовољн недавном посетом Марибору који ће бити Европска престоница културе 2012. године.

- Марибор ће подржати иницијативу Новог Сада, посебно због тога што радимо по сличним концепцијама, а њихово искуства биће нам од непроцењивог значаја за кандидатуру за ту престижну титулу- истакао је Бурсаћ и додао да Нови Сад има много тога да понуди Европи. Подржавајући иницијативу Града Миленко Филиповић рекао је да Нови Сад, Сремски Карловци и Зрењанин чине јединствену културну целину, не само у Србији већ и у Европи.

Члан Градског већа за културу заједно са мр Тијаном Палковљевић потпредседницом Организационог одбора за реализацију иницијативе да се Град Нови Сад кандидује за Европску престоницу културе 2020. године, такође је разговарао са градоначелником Зрењанина Милетом Михајловим. На радном састанку говорило се значају статуса Европске ппрестонице културе за развој градова и региона али и о могућностима сарадње Новог Сада и Зрењанина у реализацији иницијативе за кандидатуру Новог Сада.

Мр Андреј Бурсаћ представио је данас и на Сенату Универзитета у Новом Саду одлуку Града Новог Сада да се кандидује за европску престоницу културе 2020. године, а ректор Универзитета у Новом Саду и председник Сената проф. др Мирослав Весковић истакао је да је на сенату једногласно одлучено да се кандидатура Града Новог Сада за Европску престоницу културе 2020. године подржи. - Нашу подршку треба схватити двојако, као подршку донетој одлуци, али и као притисак за будуће челне људе овог града да култура у граду мора бити стожер око којег ће се све вртети – закључио је проф. др Мирослав Весковић.

Нови Сад, 13. септембар 2011. године