Читај ми

РАЗВОЈ УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ

Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић заједно jе са министром просвете, науке и технолошког развоја Младеном Шарчевићем учествовао на радном састанку у Ректорату Универзитета у Новом Саду. У дискусији су учествовали и покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност проф. др Зоран Милошевић., саветник министра државне управе и локалне самоуправе Стефан Баџа, потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице Михаљ Њилаш, као и саветник председника Владе Ђорђе Манчић. 

На састанку је разматрано више тема у вези са изградњом Научно-технолошког парка, а излагања су имали ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић који је говорио о оптимизацији простора Универзитета у Новом Саду, затим декан Факултета техничких наука проф. др Раде Дорословачки, као и председник Одбора за изградњу друге фазе Технолошког парка проф. др Срђан Колаковић.

- Охрабрује нас чињеница да смо, поред проширења капацитета Универзитета у Новом Саду, данас разговарали и о проширењу капацитета наше предшколске установе, односно о новим обдаништима у Новом Саду, као и о учионицама за основне и средње школе. Овај састанак у Ректорату је само наставак квалитетних разговора које смо водили са министром и покрајинским секретаром претходних дана у Градској кући. То представља гарант развоја Новог Сада и нама даје за право да кажемо да је наш град на добром путу, на путу развоја. Сложили смо се да нам требају нове учионице и вртићи, као и један већи и снажнији универзитет у граду, и сложно идемо ка том циљу - рекао је градоначелник Милош Вучевић.

Ректор проф. др Душан Николић је том приликом истакао да је у питању био историјски састанак за Универзитет, Републику Србију, АП Војводину и Град Нови Сад на ком су разматране  развојне перспективе Универзитета у Новом Саду.

- Једна од главних тема састанка била је градња Технолошког парка, али је наглашена и потреба за проширењем капацитета, јер број студената непрестано расте. Покренули смо иницијативу да Универзитет добије нови простор, о чему ћемо разговарати наредних дана. Ради се о плану да се формира нови универзитетски кампус, а у питању је преузимање великог простора на ком се сада налази комплекс зграда некадашње касарне „Др Арчибалд Рајс“ – рекао је ректор Универзитета у Новом Саду проф. др Душан Николић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић истакао је да то министарство заједно са Министарством државне управе и локалне самоуправе ради на реализацији Акционог плана који садржи низ тачака везаних за развој Технолошког парка и ширења новосадског универзитета. Он је нагласио и да се озбиљно разговарало о широј мрежи потреба проширења капацитета образовних институција и установа у Новом Саду, посебно када је Предшколска установа у питању, као и школе.

Нови Сад, 31. јануар 2017. године