Читај ми

РАЗГОВОР О НОВИМ ПОГЛАВЉИМА ЗА УПРАВЉАЊЕ ОТПАДОМ

Нови Сад је од 19. до 22. септембра био домаћин ISWA Светског конгреса који је организовао Департман за инжењерство заштите животне средине и заштите на раду ФТН-а. Након градова попут Беча, Сао Паола и Фиренце, преко 1300 стручњака и представника глобалних корпорација из чак 72 земље, разменило је своја искуства у Новом Саду, првом граду у региону који је био домаћин једне овакве конференције. Иако је званичан део ISWA конгреса завршен, настављају се активности SeSWA Srbija - српског огранка кроз радионице и даље дискусије делегација које ће улагати у пројекте у Србији. 

Тим поводом, заменик градоначелника Новог Сада Срђан Кружевић примио је у Градској кући делегацију коју су чинили  директор Департмана за заштиту животне средине и заштиту на раду Факултета техничких наука Дејан Убавин, потпредседник АБТ Асоцијације из Вашингтона Nimmi Damodaran, координатор CCAC-a Sandra Mazo-Nix и технички менаџер ISWA Kata Tisza.

Ради се о инвеститорима у унапређење стратегије управљања отпадом које ће много значити у новим поглављима која су за Србију тим Конгресом отворена, а њихова искуства су од непроцењивог значаја за Нови Сад у погледу одабира правог пута за решавање комуналног отпада у граду. На састанку у Градској кући, наглашено је да ће CCAC експерти у сарадњи са UNEP-ом (програм УН за заштиту животне средине) пружити подршку и асистирати при изради студија решавања конкретних проблема отпада у Србији, а  Нови Сад, као град домаћин и учесник, стекао је право на директну помоћ од стране CCAC, што подразумева да ће Имплентациони партнер CCAC водити Град кроз акциони програм током свих фаза. Заменик градоначелника Срђан Кружевић, захвалио се на понуђеној подршци и истакао да целокупна градска управа и јавна предузећа стоје на располагању за израду свих решења, као озбиљни партнери на свим будућим пројектима.

Овогодишњи пројекат Међународне асоцијације за управљање отпадом био је најпосећенији  икада, а уједно представља и највећи конгрес који је до сада организован у Новом Саду. Србија је постигла очекиване циљеве, међу којима је најбитнији тај да је коначно отворено ново поглавље када је управљање отпадом у питању. Наредни ISWA Конгрес биће одржан 2017. године у Балтимору у САД.

Нови Сад, 22. септембар 2016. године