Читај ми

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ „ПРВИ ГРАЂАНИ НОВОГ САДА (1748-2013)“

Поводом обележавања 25. новембра Дана присаједињења Војводине Србији, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Скупштине Града проф. др Синиша Севић присуствовали су промоцији књиге Данила Кабића „Први грађани Новог Сада (1748-2013)“ која је одржана у Градској кући.

- Наш град, за који многи кажу да је најлепши у земљи, лепим и отменим чине управо Новосађани који су од самог настанка града, бринули о свим аспектима духовног, политичког и културног суживота. Уз стварање и јачање бројих институција, томе су највише допринеле значајне личности. Велике судије, градоначелници, председници општине и председници Скупштине града од оснивања Новог Сада до данас обележели су једну епоху која траје од прве половине 18. века све до данас. Све њих, до данашњих дана темељно је у свом делу описао Данило Кабић, који нам је прибижио историјат градских првака и сликовито представио њихове занимљиве биографије. Све ово треба да нас, на данашњи дан, када обележавамо Дан присаједињења Војводине Србији подсети да је пре свих нас, постојало време у којем су неки други људи били први и који су нам омогућили све ове благодети живота у слободном граду – рекао је градоначелник Вучевић.

Овај својеврсни биографски лексикон презентује историју Новог Сада везану за људе и догађаје који су испунили његову богату прошлост од постављања првог великог судије 15. марта 1748. године, када је после елибертације-ослобођења града од феудалног система инструисан магистрат, сенатори и сам велики судија као први грађанин Новог Сада. Пратећи хронолошки историјат градских првака аутор води кроз њихове детаљне личне, породичне и јавне биографије уз цитате познатих публикација из историје Новог Сада. Осим првих грађана, на страницама ове књиге записани су и догађаји, прве грађевине, прва превозна средства, прве културне, али и друге институције, као и анегдоте и песме.

Нови Сад, 25. новембар 2013. године