Читај ми

ПРИЗНАЊЕ НОВОМ САДУ ЗА ЕФИКАСНУ ОРГАНИЗАЦИЈУ ЈАВНИХ НАБАВКИ

Нови Сад био је један од пилот градова у којима је реализован програм УН за Пројекат jачања механизама одговорности у јавним финансијама, и тим поводом директор Управе за јавне набавке Републике Србије Предраг Јовановић уручио је признање за ефикасну организацију јавних набавки градоначелнику Новог Сада Игору Павличићу.

Осим Новог Сада, пројекат је обухватио Пожаревац, Панчево, Ниш и Суботицу, а спроводио се од 2010. године до 2012. Поред градова реализовали су га Управа за јавне набавке РС, Програм УН за развој, уз подршку Краљевине Норвешке.

- Основни циљ овог програма био је да се унапреди организација јавних набавки на економичнији начин и да се смање могућности нерегуларности у спровођењу тих поступака. Уведени су и посебни алати, попут софтвера за јавне набавке који онемогућава злоупотребе, односно подразумева да се врло лако утврди одговорност за евентуалне грешке. Служба за јавне набавке у Новом Саду остварила је добре резултате. Спровела је јавне набавке за храну, за 61 вртић Предшколске установе, и тако су остварене значајне уштеде. Надам се да ће тако и наставити и да ће се процес развијати по угледу на развијене градове Европске уније – рекао је Предраг Јовановић.

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић захвалио се Управи за јавне набавке и директору Јовановићу на указаном поверењу.

- Ово је један од доказа да смо новцем наших грађана располагали на одговоран начин. Јавним набавкама за Радосно детињство за 2 године уштедели смо преко 100 милиона динара. Надзор Градског већа над спровођењем јавних набавки, и друге мере контроле јавних финансија које смо спроводили дали су веома добре резултате. Са просечним буџетом од 130 милиона евра од 2008. до данас инвестициони део буџета био је близу 50 милиона евра, а у периоду између 2004. и 2008. године када је буџет био готово дупло већи, инвестициони део био је 40 милиона евра – нагласио је градоначелник Павличић и изразио наду да ће служба Града Новог Сада за јавне набавке прерасти у управу, и да ће Град имати кадровски потенцијал да се јавне набавке централизују у што више области.

Нови Сад, 12. април 2012. године