Читај ми

ПРЕДСТАВНИЦИ И КОРИСНИЦИ ГЕРОНТОЛОШКОГ ЦЕНТРА НА ПРИЈЕМУ КОД ГРАДОНАЧЕЛНИКА

Градоначелник Новог Сада Игор Павличић примио је представнике и кориснике Геронтолошког центра „Нови Сад“ у оквиру обележавања 1. октобра - Међународног дана старих и акције Града „Сунчана јесен живота“. Манифестација "Сунчана јесен живота" има традицију дугу преко 30 година, а њен програм који садржи низ разноврсних културних, спортских, забавних и рекреативних садржаја, траје током целог месеца октобра.

- Град Нови Сад у континуитету води бригу о својим старијим суграђанима и труди се да им на најкоректнији и најхуманији начин омогући бољи квалитет живота. Уверен сам да ћемо и ове године у оквиру акције „Сунчана јесен живота“ скренути пажњу на људе који су заслужили пуну подршку друштва и да ће различити садржаји те манифестације допринети квалитету њихове свакодневице – рекао је градоначелник Павличић.

Нови Сад у оквиру Геронтолошког центра има Дом на Лиману, Дом на Новом насељу и два објекта Дома у Футогу, од којих је један изграђен средствима Града Новог Сада. Поред тога, потпуном реконструкцијом "Дворишне зграде" дома у Футогу у јуну 2011. године, отворен је објекат за смештај дементних лица, који ће почети са радом након опремања, које је у току. У 2011. години, планирано је проширење мреже клубова за одрасла и стара лица, а са отварањем новог клуба у Степановићеву, тренутно их има 16. За Геронтолошки центар "Нови Сад" ове године из градског буџета издвојено је 104 милиона динара.

Град интензивно брине о потребама старијих особа и организује низ активности у циљу пружања психосоцијалне подршке старијим грађанима Новог Сада. У фебруару 2010. године је почео са радом Дневни боравак за оболеле од алцхајмерове болести, а на препоруку Градоначелника обезбеђен је бесплатан превоз у градском и приградском саобраћају за грађане преко 65 година. Пензионери са ниским примањима, у складу са Одлуком о утврђивању критеријума за ослобађање дела обавезе плаћања комуналних производа и услуга, ослобођени су дела обавезе плаћања комуналних производа и услуга.

Представници Герентолошког центра, као и председници Клубова изразили су задовољство подршком коју традиционална манифестација „Сунчана јесен живота“ добија од града Новог Сада, као и континуираном бригом за потребе старијих лица у Новом Саду.

Нови Сад, 4. октобар 2011. године