Читај ми

ПОЧЕО САЈАМ СПОРТА У НОВОМ САДУ

Сајам спорта, који се одржава од 4. до 7. октобра у оквиру 51. сајамске манифестације ''ЛОРИСТ'', почео је на Новосадском сајму, а у присуству представника градске и покрајинске администрације, спортских организација, клубова и познатих спортиста, манифестацију је отворио члан Градског већа за спорт и омладину Огњен Цвјетићанин.

Сајам спорта, под покровитељством Града Новог Сада, одржава се у сарадњи са Градском управом за спорт и омладину и Градским спортским савезом. Промовише бављење физичком активношћу, са акцентом на школски спорт и све оно што је на територији Града учињено да се сале врате деци. У халама и на отвореном делу Сајмишта у наредним данима представиће се више од 100 клубова са територије Новог Сада. Наступиће и спортска удружења и друштва, савези, образовне институције у области спорта, и спортски центри.

- Веома сам срећан када видим колики је систем спорта у Граду Новом Саду. Данас су овде бројни врхунски спортисти, први тим нашег шампиона Одбојкашког клуба ''Војводина'', Рукометног клуба ''Војводина'', наши истакнути спортски радници и стручњаци, те увиђам колико смо богат град. Најбогатији смо ипак зато што имамо наше најмлађе спортисте који ће у будућности постизати врхунске резултате, представљати свој град и своју земљу као, више хиљада пута потврђени, најбољи амбасадори. Међутим, најважније је да се млади спортом баве због себе, јер, поред образовања, спорт је оно у шта треба највише да улажу. Као здравствено-социолошка категорија спорт може само да им помогне – нагласио је Огњен Цвјетићанин.

Садржај Сајма спорта ће употпунити и образовни програми намењени деци, рекреативцима и професионалним спортистима. Завод за спорт и спортску медицину припремио је едукацију о предностима бављења спортом, а едукације ће одржати и Савез за школски спорт Града Новог Сада и Фудбалски савез града. Међу учесницима Сајма спорта је и Факултет за спорт и физичко васпитање. Први пут на Сајму спорта биће промовисани рагби и бејзбол, а биће постављени полигони спретности, представљени екипни, индивидуални и спортови са лоптом, краљица спортова – атлетика, организоваће се турнири у малом фудбалу, одбојци и баскету ''три на три'', шаховски мечеви, демонстрације рвачких и борилачких вештина.

Планиран је и Међународни меморијални турнир у рвању грчко – римским стилом ''Јован Богић – Пуфика''. У оквиру Сајма спорта од ове године су и међународна коњичка такмичења, па су у петак, суботу и недељу планирана надметања у препонском јахању, док ће такмичење у вожњи запрега бити одржано у четвртак.

Нови Сад, 4. октобар 2018. године